LinkedInYouTubeTwitter

Sturen op activistisch vastgoed

Op donderdag 13 juni 2019 organiseren de Bouwstenen-netwerken Makelpunten en Vastgoedsturing een gezamenlijke bijeenkomst over activistisch vastgoed. 

Activistisch vastgoed in België

Activistisch vastgoed Gent

De term activistisch vastgoed is blijven hangen tijdens een studiereis van chefs vastgoed in Gent. Als de gemeente Gent een leeg pand heeft, kijken ze hoe ze het zo kunnen inzetten dat het zo veel mogelijk maatschappelijk rendement heeft. Daarmee geven ze een specifieke groep (bijvoorbeeld werklozen) of een wijk (meer variatie) een zetje in de goede richting; los van wiens taak dat formeel is (gemeente, corporatie of welzijnspartij). Heel activistisch.  

Activistisch vastgoed in Nederland

Na jaren van snoeien in de vastgoedportefeuille (de markt, tenzij…) groeit in meer gemeenten de behoefte om publieke ruimte (over) te hebben en snel en flexibel:

  • te kunnen reageren op maatschappelijke initiatieven als een voedselbank, culturele broedplaatsen en flexibele werkplekken (actieve mensen die een belangrijke maatschappelijke bijdrage leveren);
  • net als in Gent in te kunnen spelen op specifieke noden in een wijk zoals rust- en stilteplekken, ontmoetingsplekken, woonruimte of werkgelegenheid (ruimte willen bieden aan specifieke activiteiten of juist even niets);
  • zo nuttig mogelijk gebruik te maken van lege plekken en plekken die we voor de toekomst willen reserveren maar nu nog niet precies weten waarvoor (ruimte bieden aan activiteiten in de toekomst, lucht voor de stad inbouwen).

 

Het gaat om vastgoed waar (nu) nog geen beleid voor is geformuleerd, maar wel kan bijdragen aan maatschappelijke doelen. Misschien wel zo dat je een deel van de portefeuille hiervoor zou willen reserveren.

Concrete vraag

Activistisch vastgoed Utrecht

Deze discussie loopt onder andere in Utrecht, maar ook in andere gemeenten. Het gaat om flexibele ruimte voor de stad dat kan worden ingezet als de samenleving, de politiek en het bestuur het willen. En dat is nu net wat maatschappelijk vastgoed (vastgoed van samen) anders maakt dan winkels en kantoren.

 

Zie in dit verband ook onderstaande artikelen in de Volkskrant van mei 2019 en eerdere Bouwstenen-berichten over activistisch en flexibel te gebruiken vastgoed.   

Ruimte bieden

In Nederland zijn we anders georganiseerd dan in België als het om vastgoed gaat, en dat willen we graag zo houden. Daarom willen we kijken of we beleid kunnen maken op dit onbestemde activistische vastgoed. Hoe kan je met vastgoed ruimte bieden aan dit soort initiatieven? Zet je een flexibele deelportefeuille op? Wie mag daar dan gebruik van maken? Mensen die een huis of werk nodig hebben of bijdragen aan de armoedebestrijding of sociale cohesie? Is daar een afwegingskader voor te maken? Hoe verwerk je dat in je kostprijsdekkende huur (leegstandsrisico, gebruiksopslag)?

Programma

We starten de bijeenkomst met Matthieu Schwitzner van Makelpunt Utrecht. Hij gaat in op wat zij in de praktijk aan activiteiten hebben en hoe ze de afweging maken wie van welke ruimte gebruik mag maken. Hoe opereren zij in het speelveld van maatschappelijke dynamiek, bestuurlijke wensen en de mogelijkheden die zij in het vastgoed hebben?

 

Vervolgens onderzoeken we, hoe we hier vanuit vastgoed op kunnen acteren. Hoe we de lucht, ruimte en flexibiliteit kunnen bieden die de gemeenschap van de gemeente vraagt.

Datum, tijd en locatie

  • donderdag 13 juni 2019
  • 10.00 - 13.00 uur
  • Stadhuis Nijmegen, korte Nieuwstraat 6, Nijmegen (betaald parkeren in parkeergarage Eiermarkt of Kelfkensbos)
 

Ook meedoen?

Deelnemers aan de Bouwstenen-netwerken Makelpunten en Vastgoedsturing kunnen gratis deelnemen. Geen lid, maar wel interesse? Kom dan een keertje kennismaken voor € 150,- (exclusief BTW). Als je daarna aanhaakt bij het netwerk worden deze kosten verrekend.

 

Je kunt je hier aanmelden voor de bijeenkomst van 13 juni.

 

 

Meer informatie

  • Artikel Volkskrant: Op zoek naar leegte, stilt en rust; hoe vinden we die in de stad van de toekomst (mei 2019) 
  • Artikel Volkskrant: Amsterdam als stapelstad; zo wordt de openbare ruimte vorm gegeven om de druk te verlichten (mei 2019) 
  • Bericht Bouwstenen: Tips voor tijdelijk gebruik (mei 2018)
  • Bericht Bouwstenen; Instrumenten voor tijdelijk gebruik (mei 2017) 
Datum
Aantal dagen
0.50
Organisatie
Bouwstenen (Makelpunten & Vastgoedsturing