LinkedInYouTubeTwitter

1902 Impressie Routekaarten verduurzaming

Op 13 februari 2019 zijn we met het netwerk verduurzaming op bezoek bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). We gaan het hebben over de routes voor realisatie van klimaatafspraken. 


Martijn Voorham heet ons welkom met koffie en een korte intro over de aanpak van RVB langs de lijn van spullen, CO2 en ruimte; ook voor hen is het een ontdekkingsreis. 

Waar staan we?

Ingrid neemt ons mee naar de hal waar we kennismaken met elkaar en elkaars aanpak. Dat we breder naar het vastgoed moeten kijken om de doelen te halen wisten we al. We zien hier de diversiteit aan gasten die ons verder kunnen helpen en de stappen die we kunnen zetten, ware het niet dat de gedachte dat de maatregelen zichzelf terug moeten verdienen ons behoorlijk belemmeren; vooral als die in het hoofd van bestuurders is genesteld.

 

Aanpak RVB

Frans Deelen van RVB vertelt over de aanpak in Den Haag. Het is een verhaal van kaarten met panden en warmte- en koudestippen en een verhaal over een top-down en bottum-up aanpak. Hier beginnen de contouren van het andere samenwerken zichtbaar te worden. 

 

Aanpak Utrecht

Marianne Nevens vertelt over de route die Utrecht in Overvecht volgt om van het gas af te komen. Ook daar is het nog zoeken naar de juiste toon en aanpak; van top down (zit niemand op te wachten) en bottum up (en die hebben alles al gedaan). De focus is vooral gericht op woningen. Het maatschappelijk vastgoed is nog niet echt in beeld. 

Wat hebben we nodig?

In groepen praten we verder over wat er moet gebeuren om op gebieds-, gebouw- en gebruiksniveau verder te komen en het draagvlak dat daarvoor nodig is te verbreden. Tot slot koppelen we terug wat is opgehaald. Een van de groepen komt terug met een stappenplan en punten om verder in Bouwstenenverband op te pakken.

Toetje

Als kers op de taart krijgen we een uitgebreide rondleiding door een enthousiaste gebouwbeheerder die met trots 'zijn' gebouw laat zien en ontmoeten we hier en daar een paar bekende RVB-medewerkers. Dank RVB voor de ontvangst en het kijkje in jullie keuken. 

 

Het programma en de locatie werden door de deelnemers zeer gewaardeerd, blijkt uit de evaluatie. Meer verkennend en zoekend, dan direct praktisch. Soms is het lastig om de vertaalslag naar de eigen praktijk te maken, scheef een van de deelnemers. Maar gedeelde smart is halve smart; want we delen is dezelfde zoektocht. Maar we spreken nog niet allemaal dezelfde taal. 

 

 

 

What's next?

Bouwstenen verwerkt de opgehaalde punten in een tweede versie van de routekaart en stuurt die rond voor verbetering en suggesties. Ondertussen staan we open voor ideeën voor de volgende netwerkbijeenkomst en weten we elkaar te vinden via mail of telefoon(app).