LinkedInYouTubeTwitter

1606 Het Eemhuis: voor synergie heb je pas in een tweede jaar energie

Op 15 juni worden de leden van het netwerk Vaklui in Vastgoed door de directeur van de bibliotheek Amersfoort rondgeleid in het prachtige Eemhuis, waar de Amersfoortse bibliotheek zijn thuisbasis heeft.

 

Terecht trots

Als je binnenkomt in het Eemhuis overvalt je een diep ontzag. Het grandioze trappenhuis dat zowel de entree als de ‘leeszaal’ herbergt, doet denken aan een Art Deco monument. Je voelt je onmiddellijk opgenomen in het volumineuze gebouw; de maat van de entree en het prachtige licht geven je een warm welkom. Erno de Groot gaat ons trots voor en laat zien hoe echte publieke en uitnodigende ruimtes worden afgewisseld met meer intieme plekken en bijzondere zaaltjes. Hij vertelt hoe de gebruikers – naast de bibliotheek zijn ook het archief Eemland, Scholen in de Kunst en KaDE in het 15.000 m2 grote gebouw gehuisvest – met elkaar samenwerken en elkaar bevruchten.

 

Wanneer het écht begint

De leden van Vaklui in Vastgoed zijn specialisten in maatschappelijk vastgoed, maar ieder op hun eigen terrein. Zo maken o.a. een advocaat, een projectmanager, een promovenda en een taxateur deel uit van het netwerk. Tijdens de lunch constateren we dat we allemaal bij de realisatie van maatschappelijk vastgoed betrokken zijn maar onze inspanningen houden altijd ongeveer op bij de oplevering. We weten dat het daarna pas echt begint, maar hebben blijkbaar het idee dat we onmiddellijk na de verhuizing al actief kunnen bouwen aan aan samenwerking.

 

Tijd voor synergie, en dan

Uit het verhaal van Erno wordt echter duidelijk dat je als organisatie het eerste jaar na oplevering nog enorm in jezelf bent gekeerd. Je moet je draai vinden, de techniek heeft nog kinderziektes – alles is nieuw. Pas na het eerste jaar ontstaat er ruimte om elkaar actief op te zoeken en dan is er meestal geen ondersteuning meer beschikbaar. Een interessante kwestie!

 

 

Als de zomer voorbij is

Na de zomer treffen we elkaar op woensdag 28 september. Er staat weer een bijzonder thema op de agenda: ‘Tijdelijkheid’. Vanuit ieders specifieke invalshoek gaan we in een diepgravende bijeenkomst verkennen welke aspecten er aan bod komen bij het kunnen benutten van tijdelijkheid in maatschappelijk vastgoed.

 

De bijeenkomst wordt voorbereid door Jurgen Arts en zal waarschijnlijk plaatsvinden in ’s-Hertogenbosch. Programma volgt, datum mag vast in de agenda.