LinkedInYouTubeTwitter

1306 Overheveling buitenonderhoud

Bij Stichting Voilà in Leusden worden we, met verrassend lekkere koffie, gastvrij ontvangen door Wichert Eikelenboom. Deze bijeenkomst is een vervolg op de bijeenkomst van Vastgoedchefs. Dit keer zijn er ook schoolbesturen aanwezig. Onderwerp van gesprek is de overheveling van budgetten voor buitenonderhoud van gemeenten naar scholen.

 

Onduidelijkheid nog niet weg

Mireille Uhlenbusch van HEVO trapt af met een korte presentatie van hetgeen tot nog toe bekend is. Al bij de tweede sheet ontstaat een levendige discussie. De uit te keren bedragen zijn op basis van m2, de vergoeding gebeurt op basis van aantal leerlingen (VELO). Dit is, gekoppeld aan de krimp-problematiek, een aandachtspunt. In het wetsvoorstel is niet helder hoe omgegaan moet worden met renovatie en wiens verantwoordelijkheid dit is. Dit wordt overgelaten aan het veld. Partijen worden daardoor niet verlost van onduidelijke regels. 

Nu hebben gemeenten het geld en het apparaat. Straks hebben scholen het geld en gemeenten het apparaat. Ze moeten er samen uit zien te komen. Dat is organisatorische een hele opgave en de samenwerking loopt niet overal lekker. Daarbij gaat het om een overheveling van geld, met daarbij behorende risico's voor zowel gemeenten als schoolbesturen. Total cost of ownership is het gewenste toekomstbeeld. Door de gescheiden geldstromen is dat nog steeds niet mogelijk. Het systeem rond onderwijshuisvesting is hiermee nog niet waterdicht.

 

Van het draagvlak voor de overheveling zoals eerder bleek uit een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van OCW is uitgevoerd is niet veel (terug) te vinden.

 

Veel punten om samen uit te zoeken

De regeling zelf is vrij eenvoudig (op dag x lopen de geldstromen anders en daar kan iedereen op anticiperen), maar het maakt ook veel los. Onderwerpen die de deelnemers met elkaar willen bespreken zijn:

  • Organisatie
  • Leegstand
  • Renovatie
  • De som
  • Gymzalen (hoe mee om te gaan)
  • MFA’s
  • Bruidsschat

Omdat we in beperkte tijd niet alles bij de kop kunnen pakken, starten we met de eerste twee.

De resultaten uit de bespreking zijn beschreven op de website van Bouwstenen.

 

Noties  en afspraken

  • De gezamenlijke nood wordt onvoldoende gevoeld. Iedereen voelt zijn eigen nood. Het zou goed zijn als gemeenten en scholen samen optrekken en het hele verhaal een keer wordt verteld, vanuit meerdere invalshoeken.
  • Het werkveld zou meer moeten lobbyen. Als de overheid goed onderwijs wil, dan zijn er ook goede voorzieningen en gebouwen nodig (relatie met voorzieningenplan en kwaliteit onderwijshuisvesting).
  • Marijke Elfadly maakt een lijstje met aandachtspunten m.b.t. de overheveling en doordecentralisatie (zodat anderen weten waarop ze moeten anticiperen m.b.t. het buitenonderhoud en doordecentralisatie).
  • Hans van Leeuwarden en Annemarie van der Zee houden ons op de hoogte van het verloop van hun besprekingen met scholen.
  • Iedereen levert input waar anderen mogelijk iets aan kunnen hebben.
  • 25 september komen we weer bijeen. Dan bij HEVO en maken we een agenda met tijdpad voor activiteiten die scholen en gemeenten kunnen oppakken om de overheveling goed te laten verlopen.

 

Bijlage Size
130626 Overheveling buitenonderhoud bouwstenen.pdf (736.58 KB) 736.58 KB