Gemeenten voldoen bij de exploitatie van sportaccommodaties nog niet aan de regels uit de Wet Markt en Overheid. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt. De wet is al sinds juli 2012 van kracht voor nieuwe economische activiteiten. Vanaf juli 2014 moeten ook bestaande economische activiteiten aan deze wet voldoen. Het gaat dan om activiteiten als afvalinzameling en groenonderhoud maar ook om het exploiteren van sportaccommodaties of het verhuren van maatschappelijk vastgoed. Gemeenten moeten er voor zorgen dat private ondernemers over (markt)informatie kunnen beschikken die de overheid op grond van haar publieke taak zelf ook heeft en moet bij afnemers (van vastgoed) de kostprijs in rekening brengen, tenzij het een Dienst is van Algemeen Economisch Belang (DEAB); een begrip dat ook bij corporaties bekend is.
Nog een slag te maken Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) naar de naleving van deze wet bij de exploitatie van gemeentelijke sportaccommodaties blijkt dat gemeenten nog een slag te maken hebben. Van de 35 onderzochte gemeenten exploiteren 16 gemeenten zelf de sportaccommodaties. Eén daarvan berekend de kosten hiervan door en 11 gemeenten besteden de exploitatie uit aan een overheidsbedrijf, waardoor sprake kan zijn van bevoordeling. Tilburg heeft de boel op orde Eén gemeente heeft een ‘algemeen belang-besluit’ genomen en dat is Tilburg (partner van Bouwstenen). Tilburg heeft op een rijtje gezet welke economische activiteiten zij uitvoerde en of zij daarbij al dan niet aan de regels voldeed. In een aantal gevallen berekende Tilburg niet de integrale kostprijs door. Hier was in het verleden impliciet voor gekozen. Dit besluit is nu formeel vastgelegd in een raadsbesluit (zie raadsvoorstel). Met de exploitatie van de sportaccommodaties wil Tilburg de sportbeoefening bevorderen. Dit heeft geen gevolgen voor private ondernemers. De gemeente staat wel open voor toetreding van marktpartijen.
Welke huur Joël Scherrenberg, adviseur bij BMC: “De wet is bedoeld om concurrentievervalsing tegen te gaan. Een vraag die bij economische activiteiten rond vastgoed steevast naar voren komt is welke huurprijs doorberekend wordt aan maatschappelijke organisaties; kostprijshuur, marktconforme huur of een huur die past bij de exploitatie en financiële mogelijkheden van de huurder. Alleen als door de gemeenteraad is vastgesteld dat het bij verhuur van de betreffende locatie gaat om een Dienst van Algemeen Economisch Belang (DEAB), mag, onder voorwaarden, gekozen worden voor een lagere huurprijs dan de kostprijs.” Meer informatie
Reactie toevoegen