Tijdens de Najaarsbijeenkomst pleitten diverse branchevoorzitters en lokale bestuurders voor een aanpak van onderop; zakelijk, flexibel, op maat te maken en met oog voor bijzondere doelgroepen.
Oude wijn in nieuwe zakken? Nee, want we hebben steeds scherper voor ogen wat te doen.
Vastgoed niet gratis
Zo weten we inmiddels dat er veel te veel maatschappelijk vastgoed is. Bewoners zijn aan zet. Maar politiek en burgers moeten weten dat vastgoed niet gratis is, aldus Annemarie Jorritsma, voorzitter van de VNG. Gesprekken niet met de benen, maar met de cijfers op tafel, kunnen daarbij helpen.
Lekke fietsband
In de zorg zijn inmiddels veel regels aangepast, maar in het onderwijs hebben we te dealen met ‘een lekke fietsband’, aldus Rinda den Besten van de PO-Raad. De lucht loopt er steeds uit. Samen met Lex Staal, van de Brancheorganisatie Kinderopvang, riep ze op niet op Den Haag te wachten maar lokaal aan de slag te gaan en te experimenteren.
Maatwerk echt nodig
Aly van Beek van de MOgroep deed een warme oproep om in alle vernieuwing en sturen op hoofdlijnen bepaalde groepen niet te vergeten en indachtig te houden dat het vooral om maatwerk gaat voor degenen die het echt nodig hebben.
Bestaansrecht ter discussie
Pierre Sponselee deed niet alleen een oproep om over de grenzen van de eigen organisatie te kijken, maar vond ook dat het bestaansrecht van de eigen organisatie ter discussie mag worden gesteld.
Meer informatie
Gesprek met:
- Annemarie Jorritsma en Hans de Jonge - Decentralisaties en rol van de burger
- Rinda den Besten en Lex Staal - Huisvesting kindvoorzieningen
- Pierre Sponselee en Joan Veldhuizen - Wonen en zorg
- Aly van Beek en Thom Aussems - Samenspel fysiek-sociaal
Reactie toevoegen