Het vastgoedmanagement uitbesteden aan een commercieel bedrijf; is dat een optie? We vroegen het Coen Peeren van Meerkring Openbaar Onderwijs. Hij vindt van wel.
Coen Peeren is stafmedewerker huisvesting bij Meerkring Openbaar Onderwijs Amersfoort. Hij heeft zich in het kader van de nieuwe taken rond het buitenonderhoud stevig in het onderwerp verdiept en vergelijkend onderzoek gedaan naar zelf doen, samen doen of uitbesteden.
Maximale daadkracht
Coen: “Een commerciële partij is daadkrachtiger door de grotere expertise. Met name op het technisch vlak van gebouwbeheer kan een externe partij doorgaans scherper inkopen, aangezien zij beter bekend is met de wereld van bouwers, installateurs en leveranciers. Met betrekking tot de administratie heeft een professionele partij meer focus. Een school doet de administratie van het gebouwbeheer naast de reguliere administratie.”
Beter zicht op waarde
“Commercieel beheer heeft door de bredere ervaring en kennis van de markt doorgaans meer inzicht in de waardeontwikkeling van een gebouw. Met name bij huur of verhuur leidt dat tot een reëlere huurprijs. Commerciële partijen regelen de verhuur van panden vaak beter en zorgen ervoor dat afspraken beter worden vastgelegd. Zij gaan professioneel om met de gebruiker of huurder. Bij problemen rondom het ruimtegebruik of met betalingen kan een professionele beheerder daar door een goede juridische kennis en praktijkervaring een meer adequate oplossing voor vinden. Dat is begrijpelijk, want professioneel beheer van vastgoed is hun core business. Ze doen het er niet bij, zoals een school die het vastgoed in eigen beheer heeft.”
Eén belang voor ogen
Het belangrijkste bij beheer door commerciële partijen is, is dat zij volgens Coen maar één belang hebben: dat van hun opdrachtgever. “De gebruiker (en dus eigenaar) moet tevreden zijn met de dienstverlening. Als dat niet zo is, zal die geneigd zijn om naar een andere partij over te stappen.”
Maar toch ook…
Uiteraard zitten er ook nadelen aan het werken met commerciële beheerders. Die zijn sterk afhankelijk van de betreffende partij. “Van invloed zijn grootte, de hoeveelheid en het soort vastgoed dat men in beheer heeft, en de (sociale) vaardigheden van de medewerkers. Het typische beeld van de snelle jongens in pak kan belemmerend zijn voor een goede samenwerking. Zo’n imago heeft een negatieve uitstraling. Eén van de risico’s is dat daardoor de eigenaren van het gebouw het contact met de gebruikers kwijtraken.”
Geen sinecure
Coen is van mening dat de keuze om met een externe professionele beheerder te gaan werken gebaseerd moet zijn op het begrijpen en delen van eenzelfde visie op het beheer van vastgoed. “De beheerder draagt zorg voor de uitstraling en functionaliteit van het pand. Die mogen nooit verloren gaan. Daarom is het van groot belang dat een eigenaar altijd ‘in control’ blijft. Het is belangrijk om bij de keuze voor het uitbesteden van beheer eerst met een aantal vastgoedbeheerders te gaan praten. Zodra er een goede klik is met een partij is het zaak om goede afspraken te maken. Ook dat is beslist geen sinecure.”
Najaarsbijeenkomst
Tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen, op 4 december 2014, komt dit onderwerp in meerdere sessies aan bod:
- Professioneel Opdrachtgeverschap; hoe zet je dit goed in? Van overzicht naar focus (en terug)
- Onderhoud: zelf doen of samen doen? Gemeente en scholen in Haarlemmermeer hadden het buitenonderhoud in twee dagen geregeld
- Kindvoorzieningen, over realisatie van en financiering binnen IKC
U bent meer dan welkom om hierover mee te praten en inspiratie op te doen. Meer informatie over de Najaarsbijeenkomst en aanmelding vindt u op de speciale website.
Meer informatie
- Bouwstenen-informatiepagina over Vastgoedmanagement
Reactie toevoegen