LinkedInYouTubeTwitter

Maastricht stelt vastgoedagenda vast

Maatschappelijk vastgoed verbindenDe gemeente Maastricht heeft de Beleidsagenda Maatschappelijk Vastgoed vastgesteld. Er is minder en ander vastgoed nodig voor onderwijs, sport en gemeenschapshuizen.

Vraag en aanbod veranderd
In de Beleidsagenda worden prioriteiten benoemd en de aanpak toegelicht. In de position paper wordt geconstateert dat de stenen van de accommodaties in Maastricht vaak nog gebaseerd zijn op hoe de samenleving er in de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw uit zag. Vraag en aanbod van maatschappelijk vastgoed zijn sindsdien sterk veranderd. Factoren die daarbij een rol spelen zijn:

  • Een veranderende samenstelling van de bevolking en daardoor een verschuiving in locatie en aard van accommodaties.
  • Leef- en denkwijzen veranderen, waardoor eisen aan bijvoorbeeld de leefomgeving veranderen.
  • De scheiding tussen maatschappelijk en commercieel vastgoed vervaagt, waardoor het aanbod groeit en de onderlinge concurrentie is toegenomen.
  • Verschuivingen in de verhouding tussen overheid en samenleving, waarop de gemeente moet inspelen.

 

Uitsnede uit Maastrichtse kansenkaartMinder en ander vastgoed nodig
De conclusie van de position paper is dat Maastricht minder en  ander maatschappelijk vastgoed nodig heeft. Het is daarnaast de uitdaging het bestaande vastgoed beter, laagdrempeliger en vooral intensiever te gebruiken. Ook moet de gemeente kritisch kijken naar de verschillende financiële bijdragen van de gemeente en concurrentie tussen voorzieningen. Het position paper schetst de wijze waarop de gemeente Maastricht daarop in wil spelen. De komende jaren wil de gemeente samen met partijen werken aan een agenda die een veelvoud aan acties bevat. In eerste instantie ligt daarbij de nadruk op primair onderwijs, voortgezet onderwijs, (binnen)sport en gemeenschapshuizen.

 

Overlegtafel
Om zoveel mogelijk aan te sluiten bij ontwikkelingen in de Maastrichtse samenleving is een interne overlegtafel ‘vraag en aanbod initiatieven’ gestart. Daarnaast is een model ontwikkeld waarmee de gemeente strategische portefeuillesturing vastgoed kan voeren. Doel daarvan is objectief te kunnen maken wat de bijdrage van gemeentelijk vastgoed is bij het bereiken van de beleidsdoelstellingen.

 

Instrumenten
Tenslotte worden een aantal instrumenten ontwikkeld die het initiatiefnemers en organisaties zo eenvoudig mogelijk maken. Zo wil de gemeente binnen de ontmoetingsplekken van de structuurvisie meer ruimte geven voor (maatschappelijke) initiatieven. Ook wordt een online makelpunt ingericht dat initiatiefnemers en aanbieders ondersteunt bij het matchen van activiteiten en ruimte. En zijn er overzichtskaarten gemaakt die gebruikt worden voor het voeren van regie op het maatschappelijk vastgoed.

 

MeetingDistrictSessie Najaarsbijeenkomst
Tijdens een sessie op de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen (donderdag 4 december) gaat Gerdo van Grootheest, wethouder in Maastricht, uitgebreid in op de gebiedsgerichte leegstandsaanpak van ‘zijn’ stad. Meer informatie en aanmelden via de speciale website.

 

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.