Op 2 oktober 2014 zijn in Breda alle 80 schoolgebouwen van het primair en speciaal onderwijs (met grond) door de gemeente overgedragen aan coöperatie BreedSaam.
Alle elf schoolbesturen zijn in deze coöperatie verenigd. De gemeente draagt jaarlijks de onderwijshuisvestingsgelden over aan de coöperatie. De schoolbesturen regelen samen welke scholen in aanmerking komen voor renovatie of nieuwbouw. Doel: het geld beter, handiger, flexibeler en verstandiger inzetten.
Grote maatschappelijke waarde
Verantwoordelijk onderwijswethouder Miriam Haagh vindt dat deze doordecentralisatie een grote maatschappelijke waarde met zich meebrengt. Zij is ervan overtuigd dat scholen in de nieuwe situatie sneller en beter aangepast kunnen worden aan eisen die modern onderwijs aan de gebouwen stelt. “Dit is een toonbeeld van het nieuwe werken: initiatieven uit de stad, vanuit de kennis die daar aanwezig is, tot bloei te laten komen. Dat betekent dat wij vertrouwen geven, banden opbouwen en uiteindelijk bereid zijn om los te laten.”
Samenwerking als voorwaarde
Door de ondertekening worden de elf schoolbesturen per 1 januari 2015 samen eigenaar van de schoolgebouwen. Het heeft ruim twee jaar voorbereiding gekost voordat de coöperatie in juli 2014 werd opgericht. Een belangrijke voorwaarde voor succes is dat de besturen elkaar niet zien als concurrenten. Dat kan door goed overleg over elkaars gebouwen en de bereidheid om elkaar te helpen, bijvoorbeeld als er door krimp een school in een wijk moet sluiten. Bestuurslid Ben Sanders: “Als er iets is wat BreedSaam bindt, is het dat de schoolbesturen samen dezelfde richting op willen. Ze hebben een beeld voor ogen hoe hun gebouwen erbij moeten komen te staan. Dat hebben we uitvoerig besproken. Wij erkennen en herkennen het gemeenschappelijk belang.”
Geen vastgoed specialisten
Schoolbesturen zijn geen vastgoedspecialisten. Om kwalitatief goed werk te leveren is er dubbel toezicht op het functioneren van de coöperatie. Er is een deskundige raad van commissarissen, bestaande uit specialisten uit de bouwwereld en de financiering. Daarnaast is er een vertegenwoordiging, waarin alle schoolbesturen gelijkwaardig in stemverhouding toezicht houden op de coöperatie. Alle bouw- en renovatietrajecten zullen worden uitgevoerd door een eigen huisvestingsbedrijf, met daarin specialisten op het gebied van scholenbouw.
Renovatie
Alle 80 schoolgebouwen zullen de komende jaren worden gerenoveerd of krijgen nieuwbouw. Voor de eerste jaren zijn de bouwplannen al uitgestippeld, vertelt Frank van Esch, namens Bestuurlijk Overleg Breda, de vereniging van alle schoolbesturen, nauw betrokken bij het ontstaan van de coöperatie. Van Esch: “In de komende acht jaar gaan we zo’n zestig miljoen euro investeren in de schoolgebouwen.
Leren van Breda
Landelijk is er veel belangstelling voor het doordecentralisatieproces in Breda. Met name de PO-raad volgt het proces op de voet om te kijken of daaruit lessen te leren zijn voor andere gemeenten of regionale verbanden. Voorzitter Rinda den Besten ziet de coöperatie in Breda als een voorbeeld van een regionale huisvestingsautoriteit, zoals in 2010 door de PO-raad werd gepresenteerd in het plan Fris Alternatief. Den Besten: “Het idee is dat je de middelen voor onderwijshuisvesting efficiënter kunt inzetten, om te komen tot goede toekomstbestendige gebouwen, waar kinderen goed kunnen leren.”
Geen bezuinigngsoperatie
Den Besten ziet op andere plekken in het land ontwikkelingen die haar zorgen baren, omdat daar vanuit de verkeerde uitgangspunten aan het doordecentralisatieproces wordt begonnen. “Sommige gemeenten denken dat dit een soort bezuinigingsoperatie kan zijn. Die proberen schoolbesturen in eenzelfde soort constructie te verleiden om dit op zich te nemen en zadelt zo’n coöperatie op met een half failliete boedel. Hier in Breda gaat het goed. Hier gaan hele mooie dingen gebeuren. Complimenten en respect richting de gemeente en de schoolbesturen, die dat echt gezamenlijk hebben gedaan.”
Bijeenkomst 8 oktober over strategische keuze
Op 8 oktober organiseert Bouwstenen een bijeenkomst over de Strategische keuze m.b.t. onderwijshuisvesting. Tijdens deze bijeenkomst worden verschillende strategieën met elkaar vergeleken. Ook wordt de door Wim Lengkeek geschreven publicatie 'Strategisch omgaan met onderwijshuisvesting vanaf 2015' (Uitgeverij Pica) gepresenteerd en aangeboden aan het Ministerie van OCW.
Geen informatiebijeenkomst. Maar een bijeenkomst over keuzes en risico’s; vanuit een zelfbewuste positie van scholen in harmonie met haar omgeving. En veel ruimte voor uitwisseling, ook met VNG en PO-raad.
Agendabijeenkomst 4 december 2014
Ook tijdens jaarlijkse Bijeenkomst van Bouwstenen (dit jaar samen met Schoolfacilities) wordt uitgebreid ingegaan op vraagstukken rond onderwijshuisvesting. Zie hier het voorlopige programma en de mogelijkheid u aan te melden.
Fotobijschrift
- Alle elf schoolbesturen moesten achtereenvolgens een handtekening zetten om de overdracht van de gebouwen formeel te bekrachtigen.
- Na afloop van de formele ondertekening van de overdracht werd door de schoolbestuurders een heipaal de grond in geslagen, als symbool voor de bouwopgave voor de komende jaren.
Reactie toevoegen