LinkedInYouTubeTwitter

De kunst van duurzaam bouwen

Duurzame gebouwenDe Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft veel duurzaamheids-maatregelen getroffen en krijgt hiervoor op 25 september 2014 als eerste hogeschool van Nederland een speciaal certificaat uitgereikt.

 

Het gaat om een BREEAM-ontwerpcertificaat voor de renovatie van het gebouw aan het Hortusplantsoen; een gemeentelijk monument in de binnenstad van Amsterdam. Daarbij wordt op basis van negen beoordelingscategorieën de duurzaamheid van een gebouw vastgesteld. Er zijn credits te scoren op het gebied van: management, lifecyclekosten, energiebesparing, transport, waterverbruik, milieubelasting van materialen, landgebruik en ecologie (verstedelijkt gebied, hergebruik) en vervuiling.

 

Aanleiding
AHK in duurzame verbouwing - Bob BronshoffDe Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) wil zich, net als diverse andere hogescholen en universiteiten verduurzamen. Zo willen ze jaarlijks 2% energie besparen. In dat proces is men verder gaan kijken volgens BREEAM. 

Erik Duiker, hoofd huisvesting AHK: “BREEAM heeft ons nu een (bestaand) gebouw opgeleverd waarin meer duurzaamheidprincipes zijn toegepast dan anders en binnen hetzelfde budget.”

 

Testcase
Erik Duiker geeft aan dat het proces een goede testcase is geweest. “Het volgen van deze methode gaf focus; wat willen we precies op het gebied van duurzaamheid en hoe dat te behalen? Zonder hadden we onze duurzaamheiddoelstellingen waarschijnlijk ook behaald, maar we zijn trots op het resultaat. De certificering is een duidelijke signaal aan de buitenwereld, dat je het verduurzamen van je gebouwen serieus neemt. Nog los van de meerwaarde als motivatie en stok achter de deur. Gedurende het proces bleek dat binnen het budget niet alleen de sterrenclasse ‘good’, maar ook ’very good’ haalbaar te zijn.”

AHK renoveert duurzaam - Bob BronshoffTips
Duiker heeft ook zeker tips voor andere onderwijsinstellingen: allereerst begin op tijd, realiseer je dat het budgettair verhogend kan werken en zorg voor een team van adviseurs en aannemers die ècht goed op de hoogte zijn van de bewijslasten die opgeleverd moeten worden voor BREEAM. “Maar bovenal: zorg ervoor dat de interne organisatie van meet af aan betrokken is in het traject. En ook na de oplevering is er informatie voorzien over het duurzame karakter van het gerenoveerde academiegebouw.”

 

De beloning
Het certificaat wordt uitgereikt op 25 september tijdens de Dutch Green Building Week. Over de ervaringen in dit certificeringstraject en in het bijzonder over het verkrijgen van maximaal aantal BREEAM sterren tegen minimale kosten, wordt die dag door de AHK en Rienks Bouwmanagement een gezamenlijke workshop gegeven.

 

 

Meer informatie

 

Bouwstenen-activiteiten

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.