LinkedInYouTubeTwitter

Informatie over provincies

Limburg

  • Transformatieopgave scheiden wonen en zorg Parkstad Limburg (Parkstad stadregio Limburg, 2014)

    In de stadsregio Parkstad Limburg gaat de transformatie opgave voor zorghuisvesting voor ouderen in totaal om 4.000 zorggeschikte woningen (grotendeels middels opplussen van de bestaande woningvoorraad) in de komende vijftien jaar. Afhankelijk van de aanpak variëren de investeringen binnen een bandbreedte van 150 tot 228 miljoen euro. De transformatie omvat zowel afbouw van intramurale capaciteit als de behoefte aan bijkomende voorzieningen als gevolg van de voortschrijdende vergrijzing. Mede als gevolg van de snelle afbouw van de verzorginghuizen dient 60% van de opgave al in 2018 gerealiseerd te zijn. 

 

Noord-Brabant

  • Wonen met zorg en welzijn in tijden van veranderingen (Provincie Noord-Brabant/PON, 2013); over de gevolgen van de vergrijzing:

    "De sterke toename van het aantal ouderen en met name van het aantal 75-plussers, leidt tot een sterke groei in de behoefte aan woonvormen voor ouderen en/of mensen met beperkingen. Er zijn verschillende mogelijkheden om invulling te geven aan de opgaven voor beschermd, verzorgd en geschikt wonen, waaronder het verbouwen van voormalig verzorgingshuizen."

 

Overijssel

  • Zorg om vastgoed, rapportage over dreigende leegstand van zorgvastgoed in Overijssel en gevolgen voor de woningmarkt (Provincie Overijssel, 2014); 

    In het provinciale onderzoeksrapport wordt aangegeven dat binnen zes jaar bijna de helft van de verzorgingshuizen leeg komt te staan. De vrijkomende capaciteit is op termijn weer nodig, maar in andere vorm. Het leegstandsrisico is het grootst in kleine kernen. Risico op onvoldoende investeringen voor mensen met een gerichte zorgvraag. Het is vooral een zaak voor corporaties en zorginstellingen. De provincie is geen probleemhouder. Aanpak: kennis delen (leegstandsmonitor), trends signaleren, agendering, woonservicegebieden stimuleren, inzet ruimtelijke en financiele instrumenten als gemeenten hun rol niet nemen rond wonen en zorg. Terughoudende rol. Proactieve communicatie.