LinkedInYouTubeTwitter

Rijksvastgoedportefeuille slankt af

EffectievegebouwenHet Rijksvastgoedbedrijf wil tot 2020 zo'n 3 miljoen m2 vastgoed afstoten. In sommige gemeenten heeft dat nogal impact.

 

De afstootopgave komt voort uit de keuze om als Rijksoverheid efficiënter te gaan werken.    

 

Verdubbeling leegstand in Den Haag

Een groot deel van de af te stoten rijksgebouwen staat in Den Haag, zo’n 710.000 m2. Dit betekent een ruime verdubbeling van het aantal leegstaande vierkante meters aan kantoorgebouwen in Den Haag, dat momenteel 600.000 m2 bedraagt (13%).

 

Samen werken aan een oplossing

Om het afstoten van rijksvastgoed in goede banen te leiden tekenden de gemeente Den Haag en het RVOB in mei 2013 een samenwerkingsovereenkomst. Hierin staan afspraken rond de herbestemming en afstoot van objecten, met als doel toe te zien op de economische vitaliteit, stedelijke kwaliteit, marktconformiteit en beperking van financiële verliezen.

 

Voor de vrijkomende gebouwen worden toekomstperspectieven verkend, waaronder de transformatie van kantoorfunctie naar wonen, werken en/of recreëren. Hierbij wordt rekening gehouden met de maatschappelijk wenselijke functie, zoals woningen voor starters, studenten en arbeidsmigranten. Dit draagt bij aan de doelstelling van de gemeente om voor 2020 zo'n 1 miljoen m2 kantoorgebouwen te transformeren tot woningen.

 

De Binckhorsthof

De Binckhorsthof is een voorbeeld waarin het Rijk met de gemeente naar een oplossing zoekt. In juni 2013 droeg ministerie van Defensie het voormalige militaire hoofdkwartier over aan het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf. Verkoop van het gebouw bleek niet haalbaar, waarna een andere oplossing werd gezocht. Deze is gevonden in de tijdelijke verhuur (tien jaar) aan Motus BV. Onder de naam MOOOV worden nu 25 ondernemers gehuisvest met activiteiten als dans, sport, muziek en beweging. Motus BV huurt 3.000 van de 40.000m2.

 

Zwolle, Assen en Utrecht

Naast Den Haag komen er ook in andere steden rijksgebouwen leeg te staan, zoals in Zwolle, Assen en Utrecht. Ruud Nijveld, Programmamanager Leegstand gemeente Utrecht: "In Utrecht is het probleem minder groot dan in sommige andere steden. Het gaat hier om minder vierkante meters. De procedure vormt wel een probleem; de besluitvorming moet echt sneller kunnen. Als een gebouw vrijkomt wordt het via de zogenaamde reallocatieprocedure aangeboden aan verschillende overheden. Wanneer er geen interesse wordt getoond, gaat het in de openbare verkoop. Het gebouw staat dan soms al jaren leeg. Het vinden van een nieuwe bestemming is in Utrecht vaak niet ingewikkeld: er is veel vraag naar bijvoorbeeld starters- en studentenwoningen." 

 

Jaap Uijlenbroek, directeur-generaal Rijksvastgoedbedrijf in het Provada-magazine: “Onze hoofdtaak is het rendement op rijksvastgoed te verhogen door besparingen te realiseren en overtollig vastgoed versneld af te stoten.”

 

Al het vastgoed onder één pet

Op 1 juli 2014 fuseren de Rijksgebouwendienst, Dienst Vastgoed Defensie, Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB) tot het Rijksvastgoedbedrijf. Het fusiebedrijf valt onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Uijlenbroek: “We moeten toe naar een vastgoedportefeuille die is afgestemd op de vraag. Voorheen viel het vastgoed onder drie ministeries. Iedereen was gefocust op zijn eigen kerntaak. Hierdoor misten we kansen.”

 

 

Meer informatie rijksvastgoed

 

Meer Bouwstenen-informatie

 

Bouwstenen-activiteiten

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.