Met het project Buurthuis van de Toekomst geeft de gemeente Den Haag vorm aan haar beleid om meer te bereiken met minder meters. Dat buurthuis kan - heel modern - ook een school, verzorgingshuis of sportkantine zijn.
Buurthuizen dicht
Net zoals veel andere gemeenten stond de gemeente Den Haag in 2010 voor een flinke bezuinigingsopgave in het welzijnswerk. Ilma Merx, directeur onderwijs en maatschappelijke coöperatie, gemeente Den Haag: “In 2010 bleek dat er 40% van het welzijnsbudget besteed werd aan ‘stenen’ en dat er in de wijken voldoende fysieke ruimte beschikbaar bleek te zijn voor activiteiten. Dit was voor wethouder Jeugd, Welzijn en Sport Karsten Klein dé aanleiding om 22 van de 60 welzijnsaccommodaties te sluiten en de activiteiten elders onder te brengen. Zo ontstond het concept Buurthuis van de Toekomst: nieuwe centrale ontmoetingsplekken in de wijk.”
Inzet op multifunctionaliteit
De gemeente Den Haag zet hoog in op het bevorderen van het multifunctioneel gebruik van accommodaties. Zo zijn er drie subsidieregelingen voor non-profit instellingen, om dit te stimuleren. De subsidies zijn er enerzijds op gericht om gebouwen geschikter te maken voor multifunctioneel gebruik en anderzijds om organisaties in hun nieuwe rol te helpen. Merx: “In het begin waren het veelal sportorganisaties die subsidie konden aanvragen en daarvoor een maatschappelijk plan op moesten stellen. Met de opname van nieuwe maatschappelijke activiteiten in de accommodatie of het zelfs in laten huizen van een wijkberaad kwamen deze organisaties in aanmerking voor het label Buurthuis van de Toekomst.”
School multifunctioneel gebruiken
Als een school meer werk wil maken van multifunctioneel gebruik investeert de gemeente in het subsidiëren van de bouw van extra ruimte en komen de extra exploitatielasten voor rekening van de school. Scholen hebben dan overdag extra ruimte voor niet-onderwijsdoeleinden. Voorwaarde is wel dat zij buiten schooluren hun ruimte beschikbaar stellen aan andere organisaties en dat zij zich zonder winstoogmerk met andere organisaties verbinden in de wijk. Dat kunnen verenigingen zijn zoals bijvoorbeeld de toneel-, muziek- of buurtvereniging, maar ook bijvoorbeeld naschoolse opvang of crèche.
Digitale match
Het project Buurthuis van de Toekomst wordt ondersteund met een digitale tool voor het matchen van vraag en aanbod van accommodaties, activiteiten, vrijwilligers én deelnemers. De bezoekcijfers van de marktplaats wijzen uit dat de site gemiddeld door 1500 bezoekers per maand wordt geraadpleegd. Een kwart daarvan is een terugkerende bezoeker en driekwart daarvan is nieuw.
Meer informatie over buurthuizen in Den Haag
- Algemene info over Buurthuis van de Toekomst
- Over de matching-tool voor accommodaties, activiteiten, vrijwilligers en deelnemers
- Artikel ‘Er zit muziek in het buurthuis van de toekomst’ (Intermediair, februari 2014)
Bouwstenen-activiteiten
Rond buurthuizen/wijkondernemingen
- Werkgroep rond zelfvoorzienende samenleving; over buurthuizen en andere voorzieningen door en voor bewoners
- Werkgroep Waardesturing; over functie-menging en waardecreatie en de daarvoor te nemen hobbels
- Beleid en aanpak; informatie met voorbeelden en achtergronden op de website
Rond matching
- Makelpunten (in wording); met een (gratis) opstartbijeenkomst op 26 maart voor partijen die ook meer digitaal willen makelen (los van welk systeem hiervoor wordt gebruikt)
- Makelpunten (operationeel)
- Informatie over makelpunten op de website
- Makelaars en bemiddelaars