Langer zelfstandig wonen vraagt om een betere verbinding tussen sectoren. Ook moet er zo'n vier miljoen vierkante meter zorgvastgoed aangepakt worden. Dit blijkt uit het advies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur.
De Raad reikte haar advies ‘Langer zelfstandig, een gedeelde opgave van wonen, zorg en welzijn’ op donderdag 23 januari 2014 uit aan minister Blok van Wonen en Rijksdienst en aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Coalities koesteren
Een belangrijk advies van de Raad is om coalities rond wonen, zorg en welzijn te koesteren. Dergelijke coalities brengen de gewenste toekomst dichterbij. Ze staan onder druk door een tekort aan beleidsruimte, zo meent de Raad.
Kapitaalvernietiging
Annemieke Nijhof, voorzitter van de adviescommissie, bracht tijdens haar presentatie onder meer onder de aandacht dat er zo’n vier miljoen vierkante meter zorgvastgoed gerenoveerd of herbestemd moet worden. “Er verdwijnen nu bijvoorbeeld tehuizen op plaatsen waarvan je op basis van de demografie kunt zien dat die in de nabije toekomst bitter hard nodig zijn.” Als er nu gebouwen sluiten terwijl de vraag naar geclusterd wonen en wijkvoorzieningen de komende jaren weer gaat toenemen, is er sprake van kapitaalvernietiging.
Om over na te denken
In zijn reactie op het advies gaf George de Kam, hoogleraar Maatschappelijk ondernemen, de aanwezigen nog wat ter overweging mee:
“We hebben veel kennis van zorg, maar nog te weinig als het gaat om zelfstandig wonen.”
“Bestaande rekenkaders zijn financieel georiënteerd. Met de toenemende omvang van de Wmo pleit ik voor een sociale rekenkamer.”
"Zorgverzekeraars hebben een monopolypositie. Ik pleit ervoor dat verzekeraars gezamenlijk een preventiefonds oprichten dat individuele initiatieven stimuleert.”
Nu al aan de bak
Andere sprekers reageren op het advies. Ids Thepass, voorzitter Raad van Bestuur van zorgaanbieder Laurens, gaat in op:
- Contraproductieve prikkels; "In Rotterdam zijn er bijvoorbeeld 40 verzorgingshuizen. We wilden graag met de zorgaanbieders en het zorgkantoor om tafel. De ACM (Autoriteit Consument en Markt) staat niet toe dat wij data uitwisselen. Een ander voorbeeld: In de Woonwet staat dat er niet op bestuurlijk niveau toezicht mag worden gehouden op een andere sector. Wat voegt deze wet toe? Het stimuleert in geen geval intensievere vormen van samenwerking.”
- De twee actoren waar het hele landelijke beleid op is geënt: 1. De burger. "Mijn advies, zet dit ook door naar de financiële systemen." 2. De thuiszorg. "Het gaat daarbij niet om de vraag of we het kunnen (al heel lang) maar om de kwaliteit van de geleverde diensten en de voorzieningen er om heen. Daar ligt de uitdaging.”
De Delftse wethouder Raimond de Prez van o.a. Zorg en Wijken: “Huisvestingsprojecten nemen doorgaans acht jaar in beslag, van plan tot realisatie. Dat betekent dus dat we nu al heel hard aan de bak moeten om het aanbod te vergroten.”
Verbinden en vooruit komen
Hoe ga je als zorgorganisatie, corporatie of gemeente in de dagelijkse praktijk met het zorgvastgoed en de voorzieningen om? Vanwege het succes in 2013 draaien we in het voorjaar 2014 nogmaals een werkgroep ‘Zorgvastgoed en voorzieningen’. "Juist de aanwezigheid van deelnemers uit de diverse sectoren leverde vorig jaar veel relevante praktijkideeën en inspiratie op, aldus Ellen Olde Bijvank, trekker van de werkgroep. De inschrijving is geopend.
Meer informatie
- Persbericht en advies: Langer zelfstandig wonen gaat niet vanzelf (Rli, 23 januari 2014)
- Presentatie Annemieke Nijhof (Rli, 23 januari 2014)
- Nieuwsbericht ‘Langer zelfstandig, een gedeelde opgave van wonen, zorg en welzijn’ (Atrivé, 23 januari, 2014)
- Reactie Aedes en Actiz op dit advies
Bouwstenen-activiteiten
- De werkgroep Zorgvastgoed en voorzieningen
- Het complete programma van deze werkgroep
- Informatiepagina Zorgvastgoed- en voorzieningen
Reactie toevoegen