Om te voorkomen dat de discussie zich verengd tot buurthuizen, zette D66 Leeuwarden maatschappelijk vastgoed op de agenda. De urgentie om als gemeente hierin een duidelijke koers te varen wordt door de coalitiepartners gedeeld.
Vooruitlopend op de rest van Nederland en in verband met gemeentelijke herindeling mochten de mensen in Leeuwarden al op 13 november 2013 naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Verkiezingsdebatten
Maatschappelijk vastgoed is vaak geen onderwerp in de verkiezingsdebatten. Het vastgoed zit diep verweven met en verscholen achter allerlei onderwerpen als zorg, onderwijs, IKC's, sport, cultuur, kunst enzovoort. Maar gemeenten hebben wel een vastgoedbelang en een gesprek over maatschapelijk vastgoed is ook een goede aanleiding om weer eens opnieuw naar de voorzieningenstructuur te kijken. Zo dacht D66 Leeuwarden er ook over. De fractie vroeg Marc van Leent van de Wijkplaats om hierin mee te denken.
Urgentie breed gedeeld
Hilde Tjeerdema, lijsttrekker van D66 Leeuwarden: “De discussie verengde zich tot de buurthuizen, terwijl de discussie breder getrokken zou moeten worden. Ook publieke ruimte, brede scholen et cetera zijn van belang. We hebben de aanbevelingen van Marc van Leent gedeeld met alle politieke partijen, het college van Burgemeesters en Wethouders en de betrokken ambtenaren. Zijn notitie is enthousiast ontvangen en de urgentie om als gemeente een duidelijke koers te bepalen werd breed gedeeld. De onderhandelingen voor het collegeprogramma zijn nog aan de gang, hoe de notitie een plek krijgt in het collegeprogramma, is nog niet duidelijk.”
Verkiezingen in maart 2014
Ter ondersteuning van het lokale gesprek over maatschappelijke voorzieningen heeft het Bouwstenen-platform samen met het Interbestuurlijk Platform Bevolkingsdaling een "Reisgids maatschappelijke voorzieningen" opgesteld. Deze gids laat de mogelijkheden en keuzes rond maatschappelijke voorzieningen zien, los van de huidige taakverdeling en over de sectoren heen. Want juist tussen de sectoren liggen kansen voor innovatie, menen de opstellers. De gids gaat uit van activiteiten van mensen; de zorgen die ze hebben, maar ook de kracht om dingen samen op te pakken; al of niet met steun van de overheid.
De opstellers hopen dat de Reisgids in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen en bij de college-vorming bijdraagt aan het lokale gesprek over de inrichting van de voorzieningenstructuur. De gids wordt via de VNG, PO-raad, Aedes-woningcorporaties en MOgroep in december 2013 breed verspreid onder haar leden.
Meer informatie
- Notitie maatschappelijk vastgoed in Leeuwarden (Wijkplaats)
- Preview Reisgids maatschappelijke voorzieningen (ook hier te bestellen)
Reactie toevoegen