LinkedInYouTubeTwitter

Baas in eigen buurt

Ondernemend bewonersbeheerCo-productie of co-creatie, lijkt de meeste succesvolle manier om zelforganisatie van bewoners te ondersteunen, zo concludeert José Nederhand in haar masterscriptie.

  

José onderzocht  de gemeentelijke invloed op de condities voor zelforganisatie van bewoners aan de hand van twee case-studies; in Amsterdam en Amersfoort. Ze deed dat als afronding van de master Bestuurskunde.


Aanzet tot actie

De aanpak van Amersfoort heeft geleid tot goede condities voor zelforganisatie. Ten eerste omdat het beleid van de gemeente bewoners aanzette tot actie, maar ook omdat werd gekozen voor de methode van gemeenschappelijke beeldvorming. Deze Amersfoortse methode vergt volgens de onderzoeker wel veel tijd en investering vanuit de kant van de gemeente.  De Meevaart, Amsterdam


De beslisser

In Amersfoort kwam de beslissing om zich terug te trekken uit buurthuizen van de gemeente zelf. Een  bottom-up benadering is in de regel een traag proces, omdat een voortdurende afstemming tussen bewoners en gemeente dient plaats te vinden, alsdus José.

 

Werkwijze en houding doorslaggevend

Bij co-creatie zijn de werkwijze en houding van ambtenaren en bestuurders ten aanzien van de initiatiefnemers van wijkondernemingen bepalend voor het succes. 'Netwerken' is hierin van groot belang.

 

Najaarbijeenkomst

Op 5 december kunt u tijdens de sessie ‘Bewoners actief’ in gesprek met:

  • Gert Boeve (voormalig wethouder Amersfoort)
  • Pierre Mehlkopf (de Meevaart, Amsterdam)

 

Meer informatie

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.