LinkedInYouTubeTwitter

Goed idee van Assen

EnverderVoor een goede voorzieningenstructuur moet opnieuw bekeken worden welke functies op welk schaalniveau nodig zijn. Het doelgroepenbeleid van nu sluit mensen eerder uit dan in. Assen heeft een goed idee hoe dit te doorbreken.

 

 

Dat zijn de belangrijkste inzichten uit de case die in het kader van de Update van het Spoorboekje Maatschappelijke Voorzieningen in juni 2013 in Assen is gehouden. Daarin gingen mensen van Assen en diverse experts uit het netwerk van Bouwstenen met elkaar in gesprek.

 

Functies op een ander schaalniveau

Bas Römgens van VenhoevenCS architecture+urbanism: “De wereld van nu en straks is niet meer de wereld van 10 jaar geleden. Mensen zijn bijvoorbeeld bereid verder te reizen voor een school die voldoet aan hun wensen en zorg komt dichter bij huis. De toekomstige behoefte aan voorzieningen moet opnieuw in kaart worden gebracht. Functies die op hetzelfde schaalniveau nodig zijn, kunnen eventueel gecombineerd worden aangeboden of gehuisvest. Misschien zijn ook nieuwe combinaties mogelijk. Combinaties die we nu nog niet kennen.”

 

Van algemeen naar specifiek

In de huidige situatie worden voorzieningen vaak gemaakt vanuit een bepaald doel voor een specifieke doelgroep. Onderwijs en speciaal onderwijs, buurthuizen voor het welzijnswerk, enzovoort. Veel landelijk beleid wordt nu anders ingestoken. Het geld gaat steeds vaker via de mensen die het nodig hebben in plaats van via de instellingen. Dat is te zien in de kinderopvang, in de zorg en straks misschien ook nog wel in het basisonderwijs. Dit stelt de gemeente in de gelegenheid veel directer aan te kunnen sluiten bij de behoeften in de samenleving en heel specifiek te sturen.

 

Scherpere keuzes

Monique Arkesteijn van de TU Delft: “De gemeente Assen heeft een mooie veranderagenda opgesteld met vijf doelstellingen: kwetsbare mensen doen mee, eigen kracht voorop, oog voor de jeugd, Assenaren voor elkaar en gezonde levensstijl. In tijden van crisis moeten scherpere keuzes worden gemaakt. De samenleving moet meer zelf doen en samen oplossen. De overheid is er voor mensen die het echt nodig hebben. Dat is een kleine groep maar wel een groep die straks ook geld mee krijgt. Dat maakt ze interessant voor oude en nieuwe aanbieders. Mensen met initiatieven kunnen de kwetsbaren betrekken in hun initiatief en daarbij een deel van de subsidiestroom ontvangen. Dat is een goede ontwikkeling. Op deze wijze worden mensen die het zelf niet goed redden meer ingesloten dan uitgesloten. Ze kunnen op normale wijze meedraaien in de maatschappij.”

 

Slim idee van Assen

Milieupas AssenNicoline Waanders van de gemeente Assen beaamt dit: “Ja, dat doelgroepenbeleid, daar moeten we vanaf. Het moet veel specifieker. Wij hebben in Assen een systeem voor de afvalinzameling. Elk huishouden heeft een pasje waarmee de afvalcontainers kunnen worden geopend. Wij gaan dit verbreden tot een brede stadspas waar ook andere zaken op kunnen, zoals het lidmaatschap van een sportclub die mensen al of niet zelf betalen. We kunnen er nog veel meer mee, bijvoorbeeld op het gebied van zorg en onderwijs. We gaan eerst vijf kansrijke toepassingen koppelen aan de pas. Deze stadspas wordt een brede stadspas, niet enkel voor de kwetsbare burger, maar voor alle burgers. Meerdere diensten en producten komen beschikbaar. Zowel vanuit het publieke als private domein."

 

 

Meer informatie

De update van het Spoorboekje wordt gepresenteerd tijdens de najaarsbijeenkomst van Bouwstenenen op 5 december in Spant in Bussum.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.