LinkedInYouTubeTwitter

Overheveling formatie buitenonderhoud

geld1De mogelijke overheveling van taken en budgetten voor het buitenonderhoud per 1 januari 2015 kan flink wat gevolgen hebben voor de vastgoed-organisatie van gemeenten én scholen. Henk Hoogland

In Almere bijvoorbeeld zijn bij het onderhoud van het gemeentelijk vastgoed zo'n 50 medewerkers betrokken. Het buitenonderhoud van scholen, goed voor minstens 7 fte, is daar integraal onderdeel van.


Expertise en inkoopkracht

Henk Hoogland, hoofd Vastgoed bij de gemeente Almere: 'Het gaat me niet om de formatieplaatsen, maar het is een aanslag op de professionaliseringsslag die we afgelopen jaren hebben gemaakt. Als de scholen het straks zelf moeten gaan doen zullen zij eerst de benodigde expertise moeten opbouwen. In die periode vrees ik voor de kwaliteit. Daarbij kunnen ook de kosten oplopen. We verliezen natuurlijk ook flink wat inkoopkracht.'


Wel impact

Bij kleine gemeenten en gemeenten die het onderhoud hebben uitbesteed zal de overheveling minder impact hebben op de (vastgoed)organisatie. Dat blijkt ook de enquête van de Landelijke Vereniging van Onderwijsadviseurs (LVO) onder een aantal gemeenten in november 2012. De gemeente Beuningen, de Bilt en Harderwijk bijvoorbeeld besteden in vergelijking met anderen relatief weinig tijd aan het onderhoud van scholen, hetgeen alles te maken kan hebben met de wijze waarop ze het hebben georganiseerd. Bij  veel gemeenten die aan de LVO-enquête hebben meegedaan (veelal kleine gemeenten) gaat het al gauw om 1 tot 3 fte's.

Organisatie-vraagstuk

Uit dezelfde enquête van het LVO blijkt ook dat veel ambtenaren de overheveling van het buitenonderhoud niet als organisatieprobleem ervaren. Door (natuurlijke) afvloeiing, het oppakken van andere taken en advisering kan de formatie worden afgestemd op de toekomstige taak, verwachten de betrokkenen. Het organisatievraagstuk en het risico van het buitenonderhoud komt bij het schoolbestuur te liggen.

Nog veel onduidelijk

Daarmee is het ook voor gemeenten niet klaar. Op diverse plaatsen in het land worden verkennende gesprekken tussen gemeenten en schoolbesturen gevoerd over de vraag hoe het een en ander kan worden overgedragen. Gemeenten en scholen hebben hier beide belang bij. Maar er liggen ook nog veel vragen rond de overheveling van het buitenonderhoud. De consequenties van de overheveling zijn nog niet goed te overzien.

 

Landelijke werkgroep

In aanvulling op de lokale gesprekken willen gemeenten graag samen met schoolbesturen in een landelijke werkgroep nadenken over wat de ontwikkelingen betekenen voor organisatie, financiën en risico's voor zowel scholen als gemeenten. Met de betrokken gemeenten, VNG en POraad is afgesproken dit vanuit Bouwstenen op te pakken. Binnenkort start hiervoor een landelijke werkgroep. 


Welke vragen leven er?

Heeft u vragen over de overheveling? Stel ze dan op de LinkedIn groep van Bouwstenen. Vragen die daar niet worden beantwoord worden meegenomen in de werkgroep.

Heeft u geen LinkedIn-account dan kunt u ze ook op onze website plaatsen of een mail sturen naar portal@bouwstenen.nl.  

 

Meer info over

 

Voor andere vragen kunt u contact opnemen met:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.