Het allereerste voorzieningenplan in Nederland fungeerde vooral als richtijn en als basis voor gesprek. Dat blijkt uit de evaluatie van dit plan voor Presikhaaf, Arnhem.
Het ontwikkelplan voor Presikhaaf is van 2004. Doelstelling was het vergroten van de leefbaarheid in de wijk. Voor de uitwerking werd een integraal voorzieningenplan opgesteld; de eerste in Nederland.
Nu, acht jaar verder, heeft planoloog Pim Vergeer op verzoek van Bouwstenen navraag gedaan naar de status quo van dit voorzieningenplan. Wat is bereikt? Wat valt er uit te leren?
Resultaat
De doelstellingen van het voorzieningenplan Presikhaaf zijn ten dele behaald. Naast voorzieningen voor werk en vrije tijd is er een voorzieningencluster gerealiseerd. Deze fungeert echter nog niet naar wens en de kosten zijn hoger dan verwacht. Volgens de gemeente ligt de oorzaak vooral bij een te eenzijdige focus op het bouwproces. Daar heeft het toekomstig gebruik niet voldoende aandacht gekregen.
Toekomstperspectief
Voor de toekomst is gekozen voor een andere insteek van het proces. De gemeente kiest nu voor een meer regisserende rol. Samen met betrokken partijen en bewoners wil ze kijken hoe de meerwaarde van de voorzieningen in Presikhaaf kan worden vergroot. Sturen op efficiëntie en inhoud zijn daarin de grootste uitdagingen. In de loop daar naar toe, is het eerste voorzieningenplan in ieder geval een goede start geweest om in gesprek te komen met de organisaties in de wijk, zo blijkt uit de terugblik.
Lezersvraag
Waarvoor dient een voorzieningenplan en hoe zou u het tegenwoordig willen insteken?
Zie ook deze discussie op LinkedIn ingezet door Vincent Thunissen van de gemeente Apeldoorn. Reageer daar of geef een reactie via onderstaande reactieknop.
Meer info
Lees hier het volledige artikel van Pim: 'Is het eerste voorzieningplan in Nederland geslaagd?'
Voorzieningenplanning staat ook komend jaar weer op de Agenda Maatschappelijk Vastgoed. Zie hier de activiteiten op dit gebied.
Meer informatie op de webpagina's:
- over de maatschappelijke vraag
- over voorzieningenplanning (de aanpak)
- over voorzieningenbeleid (de inhoud).
Reactie toevoegen