LinkedInYouTubeTwitter

Coachende rol voor welzijn

Ondernemend bewonersbeheerBij de overname van wijkcentra door bewoners kunnen ook welzijns-medewerkers een belangrijke rol spelen. Ze hoeven niet op hun handen te zitten.

 

Het “zelfbeheer” van buurthuizen door bewoners wordt door de welzijnssector met enthousiasme ontvangen. Tenminste als het om de inhoud gaat. Zomaar denken dat burgers vanzelf het initiatief nemen om een buurthuis draaiende te houden, is te eenvoudig gedacht, zegt Marijke Vos, bestuursvoorzitter MOgroep in een interview. Ook als achtervang blijft volgens Marijke Vos bijna altijd professionele ondersteuning nodig.

 

De ondersteuner in de praktijk

En dat blijkt ook uit de praktijk. Met een beetje mazzel kunnen de bewoners die ondersteuning zelf organiseren of hebben ze een ondersteunend bestuur. Dat blijkt ook uit het onderzoek bij acht buurthuizen in stedelijke gebied (Bouwstenen en Verweij Jonkerinstituut, 2012). Bij de Nieuwe Jutter in Utrecht wordt de ondersteunende rol vervuld door de buurtpastor die hiervoor 6 uur per week door de gemeente wordt betaald. Bij het Klokhuis in Amersfoort zorgde de plaatselijke opbouwwerker, de gemeente en een expertteam voor ondersteuning.


Linking pin

De "opbouwwerker", in welke vorm en dienstverband dan ook, blijkt geschikt als ‘linking pin’ tussen de nieuwe wijkondernemers en andere partijen, waaronder de oude beheerder van het gebouw. Ook kan hij of zij een coachende rol richting de wijkondernemers vervullen. Hoe die rol er uit kan zien staat uitgebreid beschreven in het interview dat Bouwstenen had met Hans  Versteegh, als opbouwwerker betrokken bij de verzelfstandiging van het Klokhuis in Amersfoort.  Hans: “Ik ben het niet die dit voor elkaar heeft gekregen. De bewoners hebben het gedaan”.

 

Vooral coachen

In het interview dat hij met Bouwstenen had beschrijft hij de competenties die nodig zijn voor een warme overdracht. Een sterke affiniteit en bekendheid met de bewoners, een uitgebreid netwerker, verschillende talen kunnen spreken, kunnen schakelen, vooruit kunnen denken, enzovoort. Durven loslaten en mensen een kans geven hoort daar ook bij. Maar dat is iets anders dan op je handen zitten. Hans heeft in de 6 uur die hij voor de begeleiding van het Klokhuis had, flink ingezet; ook in het weekend.

 

Uitnodigen

Het Verwey Jonkerinstituut ziet mogelijkheden voor zelfbeheer, ook in een omgeving waar bewoners kwetsbaar zijn. Het succes zit hem volgens hen vooral in de manier waarop bewoners worden benaderd; "Mensen blijken meer gebaat bij uitnodiging dan bij stimulering. Zelforganisatie veronderstelt intrinsieke motivatie. Dat is precies de rol van de pastoraal ondersteuner in De Nieuwe Jutter. Mensen uitnodigen hun ‘ding te komen doen’, is wat anders dan buurtbewoners aanspreken op het feit dat zij nodig zijn om het buurthuis overeind te houden."

 

Meer informatie:

l

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.