LinkedInYouTubeTwitter

Utrecht herijkt MFA beleid

scholenDe gemeente Utrecht heeft op basis van onderzoek haar MFA-beleid geherijkt. MFA's zijn prima, maar partijen moeten er wel bewust voor kiezen.
 
 
De gemeente heeft 10 jaar ervaring met het clusteren van voorzieningen in multifunctionele accommodaties (MFA's). Gezien de wisselende ervaring hiermee heeft ze zich opnieuw de vraag gesteld of clustering nog wel wenselijk is. En zo ja, op welke manier.
 
Bewuster kiezen
Om de vraag te beantwoorden heeft ze onderzoek laten doen onder bewoners en instellingen. De resultaten zijn samengebracht in de nota "Multifunctionele accommodaties in de toekomst", die het Utrechtse college recent heeft vastgesteld.
 
De gemeente vindt clustering in een MFA is nog steeds zinvol, bewoners zijn positief over MFA's, maar "ervaring leert dat er dan wel meer rekening gehouden moet worden met de organisatorische en financiële consequenties die clustering met zich mee brengt". Of in andere woorden: als partijen kiezen voor een MFA moet dat bewuster gebeuren.
 
MFA XL als joint venture
In de nota worden drie typen MFA's beschreven:
  • de MFA lite ('rug aan rug' of campus)
  • de MFA medium (delen van ruimte)
  • de MFA XL (samenhangend concept).

Bij elk type horen specifieke afspraken en samenwerkingsvormen. Hoe hoger de ambities, hoe meer dat vraagt van de intensiviteit van de samenwerking. 'Coördinatie' volstaat dan niet meer. In de nota wordt gepleit voor een 'joint venture' tussen betrokken partijen.

 
Terughoudende rol
Wat betreft haar eigen rol kiest de gemeente een nieuw uitgangspunt. Het is niet langer de gemeente die bepaalt of partijen onder één dak gaan samenwonen, maar partijen zelf. De gemeente faciliteert alleen. Indien nodig doet zij dat als investeerder en toekomstig eigenaar. Maar dat is beslist niet meer vanzelfsprekend.
 
5% duurder
De nota is 'onderbouwd' met uiteenlopende onderzoeksgegevens, Onder meer zijn de stichtingskosten onder de loep genomen. Een kostenvergelijking tussen MFA en 'vrijstaande huisvesting' resulteert in € 1.863 per m2 BVO voor de vrijstaande oplossing en € 1.968 per m2 BVO voor de MFA. De MFA is circa 5% duurder. Dat is te overzien. MFA's zijn vooral duurder in het gebruik, wordt geconstateerd. Die hogere kosten moeten opwegen tegen het extra economische (meervoudig gebruik) en maatschappelijke rendement dat behaald kan worden. Meer dan voorheen is dat een afweging die de toekomstige gebruikers moeten maken.
 
Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.