LinkedInYouTubeTwitter

Vastgoed als belegging groeit

geld1De aandacht voor maatschappelijk vastgoed als belegging groeit volgens de RO groep. Beleggers hebben met name belangstelling voor zorgvastgoed.

 

 

 

Steeds meer beleggers richten zich op maatschappelijk vastgoed, vooral op zorgvastgoed. Voorbeelden van dergelijke beleggers zijn TCN, Green, Syntrus Achmea, Join, SPF en BAM Vitaal ZorgVast. De RO groep verwacht dat: ‘de samenwerking tussen publieke en private partijen aan belang zal winnen wanneer het Kunduz-akkoord zijn beslag krijgt.' Door het sneller scheiden van wonen en zorg (vastgoed en activiteiten) komen beleggers ook sneller in beeld.

 

Niet alles is interessant
Of de trend zich in de volle breedte van het maatschappelijk vastgoed zal voortzetten, valt nog te bezien. 'De interesse van beleggers in maatschappelijk vastgoed is buitengewoon gering,' zegt Donald van der Veen van de Stichting Maatschappelijk Vastgoed. 'Van het zorgvastgoed zijn eigenlijk alleen ziekenhuizen interessant voor beleggers. Woonzorg is meer het terrein van corporaties. Deze kunnen scherper aanbieden bij sociale huisvesting dan marktpartijen. Maatschappelijk vastgoed dat niet voor zorg is bedoeld, valt meestal onder het aanbestedingsrecht. De bekostigingsstelsels van de diverse sectoren, waaronder de normatieve huisvestingscomponent (NHC), staan commerciële rendementen eigenlijk niet toe.

 

Lager rendement

Donald vervolgt: 'Natuurlijk kijken marktpartijen naar maatschappelijk vastgoed nu er nog nauwelijks woningen, winkels en kantoren worden gebouwd. Partijen nemen genoegen met een lager rendement. Particulier risicokapitaal kan al worden opgehaald voor 6,5 tot 7%. Dat zijn uitzonderlijke omstandigheden waardoor maatschappelijk vastgoed wel iets meer binnen het bereik komt te liggen van beleggers. Maar van een omvangrijke markt is nog geen sprake. Duurzaam is de groeiende aandacht waarschijnlijk ook niet. We moeten het meer zoeken in bijzondere financiële engineering dan in beleggingsoplossingen,' aldus Donald. 

 

Overheid niet happig

Gemeenten en andere eigenaren stoten nauwelijks maatschappelijk vastgoed af dat nog in functie is. Veel gemeenten zijn sceptisch over de rol van beleggers in het maatschappelijk vastgoed, blijkt uit een peiling van Bouwstenen in mei 2011. Zij beschouwen het eigendom van maatschappelijk vastgoed als kerntaak, is ook de conclusie uit de IPD Benchmark Gemeentelijk Vastgoed over 2011. Uit een onderzoek in 2011 van de Groningse Hanzehogeschool blijkt dat gemeenten wél naar marktpartijen kijken als het gaat om beheer en exploitatie.


Onderzoek naar fonds voor onderwijshuisvesting
Het ministerie van OCW doet op initiatief van de PvdA (april 2011) onderzoek naar de mogelijke rol van beleggers bij onderwijshuisvesting. Onderzocht wordt of er onder de fondsbeheerders belangstelling is een fonds op te richten voor sociale infrastructuur. Dit onderzoek wordt naar verwachting eind september 2012 afgerond, maar in een artikel in Cobouw wordt al een tipje van de sluiter opgelicht. PGGM en APG hebben toegezegd dat ze er naar zullen kijken, maar doen alleen mee als er voldoende partijen aanhaken. Bovendien zou het fonds alleen een succes kunnen worden als het een projectwaarde heeft van € 100 miljoen, valt in het artikel te lezen.

 

Meer informatie

 

Op 31 augustus 2012 komen Chefs Vastgoed bijeen rond de vraag hoe gemeenten en corporatie in Nederland hun vermogen in maatschappelijk vastgoed het beste kunnen laten renderen (met Arnoud Vlak, Lector Maatschappelijk Vastgoed Hogeschool Rotterdam).

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.