LinkedInYouTubeTwitter

Voorzieningenbeleid Apeldoorn

 

Structuurschets Apeldoorn moet in totaal € 7 miljoen bezuinigen op haar vastgoed. Een deel zal komen uit het maatschappelijk vastgoed. Hoe gaat ze te werk?

 

 

 Als basis dient een scan van alle wijken en de circa 1.000 voorzieningen. Volgens onderzoeksbureau BMC kan het aantal vierkante meters maatschappelijk vastgoed in Apeldoorn worden verminderd. Het voorzieningenniveau zakt hierdoor niet door aan de ondergrens. Dit is een van de conclusies uit het rapport 'Visie op passende voorzieningen in Apeldoorn'.

Sober voorzieningenniveau
Wethouder Hans Brouwer: ‘Aan BMC is gevraagd om inzichtelijk te maken wat er nu is, wat er in de toekomst noodzakelijk is en hoe Apeldoorn voor een sober maar afdoend voorzieningenniveau kan zorgen. Als college gaan wij nu met het rapport aan de slag. De uitdaging is om zo slim mogelijk met beschikbare ruimte om te gaan zodat zoveel mogelijk voorzieningen overeind kunnen blijven’.

Visie op de toekomst
Omdat Apeldoorn tot 2020 nauwelijks meer groeit, zijn er straks meer ouderen en minder kinderen. Zo komen bijvoorbeeld klaslokalen beschikbaar voor andere functies. Ook kan een groter beroep worden gedaan op het zelforganiserend vermogen van de samenleving. De gemeente kan daarom terughoudender zijn bij het bieden van onderdak aan maatschappelijke organisaties. BMC stelt voor het totaal aantal vierkante meters voorzieningen te verminderen en het bestaande vastgoed van de gemeente zelf en van anderen, beter te benutten. Zo kunnen bijvoorbeeld bibliotheken in de wijken ondergebracht worden bij scholen of zorgcentra.

Reacties van bestaande voorzieningen
Barry Schuurman, programmamanager bij de Gemeente Apeldoorn: ‘Een enkele organisatie of buurt- of wijkcentrum trekt op basis van het rapport aan de bel. Weer anderen komen met zorgvuldige en uitgebreide en soms ook inhoudelijke reacties of suggesties. Bij de bestaande voorzieningen is in algemene zin bewustzijn en draagvlak om het anders te doen met minder. Op sommige onderdelen vinden organisaties en partijen zich dan ook zonder tussenkomst van gemeente. Ten aanzien van de wijkfilialen van de bibliotheken zijn bijvoorbeeld het basisonderwijs en de bibliotheek al in gesprek met elkaar. En ook zorgorganisaties zijn reeds in beweging op dit terrein.’

Na de zomer verder
Schuurman vervolgt: ‘Mede op basis van het rapport van BMC stelt de gemeente na de zomer van 2012 eerst de vastgoedkaders vast. Op basis van deze kaders worden uitvoeringsplannen per stadsdeel gemaakt. Bij de realisatie van deze uitvoeringsplannen per stadsdeel worden relevante stakeholders en organisaties in het proces betrokken.’

 

Informatie en activiteiten

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.