LinkedInYouTubeTwitter

Flexibele huurcontracten

geld2Ondernemers in de kinderopvang willen flexibiliteit in de huurcontracten. Het belang van gemeenten en scholen in kinderopvang zou ook in het huurcontract tot uitdrukking moeten komen, vinden de ondernemers.

 

Kinderopvang zet de zeilen bij om te kunnen blijven voortbestaan. Het personeelsbestand wordt onder de loep genomen, het aantal vestigingen en de huisvesting. Ook wordt gekeken naar de huurprijzen en de huurcontracten.

 

Te hoge huur
In de afgelopen jaren zijn veel kinderopvanglocaties gerealiseerd in een school of in een Multi Functionele Accommodatie (MFA). De ondernemers betalen daarvoor een commerciële huurprijs aan school, gemeente of corporatie. De huur is onder de huidige marktomstandigheden niet meer op te brengen, zeggen de kinderopvangbedrijven die zijn aangesloten bij Bouwstenen voor Sociaal.

 

Flexibele huurcontracten
Anders dan in tijden van groei, heeft de kinderopvang nu vooral behoefte aan lage huren en flexibele contracten. Aanpassingen aan de contracten zijn eveneens in het belang van de verhuurder. Een lagere huurprijs genereert weliswaar minder inkomsten, maar dat is nog altijd beter dan géén inkomsten. Kinderopvang speelt ook een rol in de leefbaarheid van dorpen of wijken.

 
Maatschappelijk belang
De toename en het gebruik van kinderopvang is door de rijksoverheid, de gemeenten en de scholen sterk gestimuleerd. Goede kinderopvang motiveert de ontwikkeling van kinderen, het stelt ouders in staat om te werken en het maakt een school extra aantrekkelijk. En zo heeft kinderopvang in de laatste decennia een belangrijke plaats verworven in de maatschappij. In oktober 2010 maakte ruim de helft van alle 1,4 miljoen huishoudens met een werkende ouder gebruik van deze voorziening.

 
Schakel in voorzieningen
Het probleem wordt onderkend door Elly Dekker, beleidsmedewerker van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. ‘Veel gemeenten maken zich ernstig zorgen over de terugloop in de kinderopvang. Zij hebben baat bij het voortbestaan van kinderopvang. De bedrijfstak is een belangrijke schakel in het voorzieningenpakket. Gemeenten denken vaak vast te zitten aan wettelijke regels en de modelverordening, maar kunnen ook maatwerk leveren. Zolang de oplossingen maar niet marktverstorend werken.’ Dekker adviseert Kinderopvang vooral met de verhuurder in gesprek te gaan.

 
Kussens schudden
Diverse netwerken van Bouwstenen zoeken naar eigentijdse oplossingen. Zo kan een gemeente leegstaande m2 voor onderwijs aan de onderwijsbestemming onttrekken. Hierdoor kan de gemeente meer invloed uitoefenen op de huurprijs. Een andere optie is om bestaande huurcontracten te ontbinden en nieuwe contacten af te sluiten met een kortere looptijd en voor een lagere prijs. Hoe dan ook: het is zaak om in samenspraak de kussens flink op te schudden.

 

Meer info
Op woensdag 20 juni 2012 is er Bouwstenen-bijeenkomst over slimme tariefstelling voor onderwijs en opvang.
Bovenstaand artikel is ook verschenen in Management Kinderopvang, juni 2012.

 

Elders op deze website treft u:

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.