LinkedInYouTubeTwitter

Bouwen voor de toekomst

VelehandenOntwerpen met het oog op toekomstige herbestemming is de titel van een nieuwe publicatie van de Stichting Bouwresearch. Geert-Jan van de Brand van de gemeente Oss las de publicatie voor ons.

 

 

In de publicatie wordt de actuele kennis rond veranderbare gebouwen samengevat. Daarbij wordt een praktische handreiking aangeboden voor nieuwbouw. De publicatie is bedoeld voor opdrachtgevers voor scholen, cultuurgebouwen, sporthallen en gemeentehuizen.

 

Meebeslissen

Meebeslissen over bouwmethode of materiaalgebruik: volgens de Stichting Bouwresearch is dat de toekomst. Daarbij stel ik mezelf (als gemeentelijk opdrachtgever) meteen de vraag: wanneer heb ik voor het laatst meebeslist over de keuze van bouwmethode of materiaal? De definitieve keuze voor technische uitwerking ligt nu voornamelijk in de bouwketen zelf, bij ontwerpers, architecten, aannemers, bouwers en leveranciers.

 

Onze invloed
De publicatie is een mooie bouwsteen om de discussie over veranderbaarheid van gebouwen aan te gaan, wetend dat er meerdere technische oplossingen beschikbaar zijn. Daarbij moeten wij duidelijker articuleren of wij bijvoorbeeld de te bouwen school over twintig jaar nog nodig hebben. Zo nee, kunnen wij er dan gemakkelijk een andere functie aan geven? De verwachting is dat (de meerkosten van) een investering zich gemakkelijker terugverdienen wanneer veranderingen eenvoudiger te realiseren zijn.

 

Flexibel en duurzaam bouwen
We zijn het erover eens dat het ‘om kunnen gaan met veranderingen’ een belangrijke waarde van een gebouw is. We hebben het dan over flexibel, aanpasbaar, veranderbaar, multifunctioneel bouwen. Architecten worden opgeleid om met deze veranderbaarheid rekening te houden. Er zijn diverse innovatieprogramma’s opgezet om dit gedachtegoed verder een impuls te geven, waaronder Industrieel Flexibel en Demontabel (IFD) Bouwen, Solids (een ‘drager’ voor inbouwpakketten) en cradle-to-cradle.

 

Slimme vloersystemen
In de publicatie worden verschillende bouwsystemen in woord en beeld gebracht. Deze publicatie bevestigt dat de bouw innovatie serieus neemt. Behandeld wordt het concept Slim Bouwen van professor Jos Lichtenberg. Dit leidt tot producten, zoals de ‘slimline’ vloer. Dit vloersysteem is een combinatie van beton en staal die een flexibele indeling van woning, kantoor of ziekenhuis goed mogelijk maakt. Bij de toepassing hoef je geen sleuven te frezen voor je leidingen of je leidingen in het beton te storten. Dat creëert flexibiliteit.

 

Innovatieve draagstructuren
Ook door de leveranciers van meer traditionele bouwsystemen (staalskelet, kanaalplaatvloeren) zijn oplossingen bedacht, zoals leidingzone’s. Hierdoor kunnen de leidingen en de draagstructuur van het gebouw worden aangepast aan de behoeften of levensfase van de gebruiker.

 

Keuzemogelijkheden
Opdrachtgevers willen meer duurzaamheid en flexibiliteit. Aanbieders willen zich duidelijk onderscheiden ten opzichte van de concurrent. Als opdrachtgevers hebben we dus in toenemende mate wat te kiezen!

 

Auteur

Geert-Jan van den Brand, afdeling vastgoedbedrijf, gemeente Oss

 

Meer info
Het onderwerp sluit aan bij punt 4 (goede gebouwen) van de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2012. Op vrijdag 20 april 2012 organiseerde Bouwstenen een bijeenkomst over maatschappelijk vastgoed als business case. Ger van der Zanden van Slimline Buildings was éé'n van de sprekers. Lees hier het verslag

 

De publicatie Ontwerpen met het oog op toekomstige herbestemming is voor € 51,- te bestellen via www.sbr.nl

 

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.