Woonservicegebieden hebben de toekomst. Maar daar verliezen grote multifunctionele centra terrein. Die kampen met exploitatieproblemen en lage bezoekcijfers. Dit blijkt uit een onderzoek door de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV). De SEV bracht in maart 2012 advies uit over de toekomst van Woonservicegebieden. Het advies is gebaseerd op het onderzoeks- en ontwikkelprogramma '10 proeftuinen woonservicegebieden'. Kenmerken woonservicegebied Ouderen langer zelfstandig Renovatie bestaand vastgoed Geen associatie met zorg Het onderzoek is gepresenteerd tijdens het Landelijk Congres Woonservicegebieden op 20 maart 2012. Meer informatie Bekijk hier het SEV-advies. Op 20 april 2012 is er een bijeenkomst over multifunctionele centra
Een kenmerk van woonservicegebieden zijn wijken waar de woningen geschikt zijn (te maken) voor wonen met een handicap. Ook onmisbaar lijkt een cliëntadviseur, een hulpverlener die ouderen ondersteunt en zorg organiseert.
Onderzocht is of ouderen in Woonservicegebieden beter af zijn dan elders. De uitslag van het onderzoek is positief. Ouderen in Woonservicegebieden kunnen langer zelfstandig blijven wonen in hun eigen woning. Ook het welbevinden van de ouderen ligt hoger.
De SEV zet echter kritische kanttekeningen bij grote multifunctionele centra. Ze raadt aan terughoudend te zijn met de bouw van nieuwe. De bestaande centra kampen met exploitatieproblemen en lage bezoekcijfers. De SEV adviseert nieuwe exploitatiemodellen voor bestaand vastgoed. Idealiter krijgt dit vastgoed een lichte infrastructuur met meerdere kleine accommodaties.
Voorts wordt een algemene ontmoetingsfunctie bij een woonzorgcentrum afgeraden. Een met zorg geassocieerde locatie trekt minder bezoekers, blijkt uit het onderzoek. Voorzieningen die aan genoemde voorwaarden voldoen lijken de minste exploitatierisico’s te geven en sluiten beter aan bij de behoeften van bewoners.
Multifunctionele centra einde nabij?
Bestanden
Reactie toevoegen