LinkedInYouTubeTwitter

Meer zicht op gemeentelijk vastgoed

HandreikingTijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag op 28 november 2024 heeft het Bouwstenen-netwerk een nieuwe handreiking gelanceerd. De handreiking is speciaal bedoeld om burgers, de gemeenteraad en het Rijk meer inzicht te bieden in het vastgoed dat gemeenten hebben voor onderwijs, sport, welzijn, cultuur, vluchtelingenopvang en de eigen dienstverlening. 

Verspreid over meerdere programma’s

Een gemiddelde gemeente heeft zo’n 150 panden in bezit voor uiteenlopende maatschappelijke doelen. Er gaat veel geld in om, maar dat is in de gemeentebegroting vaak niet goed terug te vinden. Het vastgoed staat in meerdere programma’s, in Haarlemmermeer bijvoorbeeld in 9 van de 12 programma’s. Dat is voor de buitenwacht niet te volgen, aldus Frank Voigt, clustermanager vastgoedzaken bij de gemeente Haarlemmermeer.

Handreiking biedt houvast

De handreiking biedt houvast om de informatie over het doel, de kwaliteit en de kosten en opbrengsten van dit vastgoed in de gemeentebegroting bijeen te brengen in drie tabellen en een korte toelichting. Daarbij wordt een doorkijk gemaakt naar het kostenniveau van dit vastgoed als de gemeente stap voor stap toegewerkt naar een “Paris Proof” vastgoedportefeuille. 

Vooruit kijken voorkomt verrassingen 

Door het doorkijkje naar Paris Proof voorkomt de gemeente dat ze later voor financiële verrassingen komt te staan. De handreiking kan ook worden gezien als een uitwerking van de Handreiking duurzaamheidsrapportage voor decentrale overheden dat recent is uitgebracht door de Coalition of the Willing. Het loopt vooruit op Europese regels.

Inzicht in wat nodig en afgesproken is

Door gebruik te maken van hetzelfde format kunnen gemeenten de voortgang van het verduurzamen monitoren en hun vastgoedactiviteiten beter met elkaar vergelijken. Ook biedt de informatie het Rijk meer inzicht in wat nodig is om het lokale voorzieningenniveau in stand te houden en te verduurzamen. Dat is met name relevant als het gaat om onderwijshuisvesting en vluchtelingenopvang, omdat die voor rekening van het Rijk zijn.

Samenwerking in netwerkverband

De handreiking is opgesteld in samenwerking met gemeenten en accountants onder leiding van Bouwstenen voor Sociaal en ondersteund door Bouwstenen-partner Baker Tilly. Het vormt het nieuwe beoordelingskader voor de prijs “beste begroting 2026”. Die prijs werd dit jaar gewonnen door de gemeente Haarlemmermeer. Zoals het er nu naar uitziet zullen we ook in 2025 met dit onderwerp aan de slag gaan.

 

 

Meedoen?

Fijn, hoe meer zielen hoe meer (ontwikkel) vreugd. Neem contact met ons op als je organisatie overweegt partner te worden. Dan bespreken we de mogelijkheden.

 

In 2025 gaan we bij Bouwstenen met de handreiking aan de slag. Focus ligt daarbij op de gemeentelijke gebouwen. Bouwstenen partner Eshuis, organiseert rondetafelgesprekken rond duurzaamheidsrapportage vanuit een breder perspectief. 

Image
Yes you can blauw

Meer informatie

  • Webpagina: Bouwstenen publicaties
  • Handreiking: Duurzaamheidsrapportage en -verantwoording voor decentrale overheden
  • Bericht: Haarlemmermeer wint prijs 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.