De zorgplicht in de Omgevingswet vraagt om een betere onderbouwing van de gemaakte keuzes, met name ook bij het beheer en onderhoud van gebouwen, zegt Sander Kik, adviseur bij Helix. Als gevolg van deze zorgplicht kan een gebouweigenaar bij een incident niet langer een beroep doen op het feit dat hij iets niet wist.
Zorgplicht is vangnet
Sander: “Een wet bevat vaak veel voorschriften, maar kan niet alles omvatten. Daarom heeft de wetgever er bij de Omgevingswet voor gekozen een algemene zorgplicht op te nemen. Die fungeert als een soort vangnet.”
Uitvoering minder eenduidig
De wijze waarop gebouweigenaren hun gebouwen veilig en gezond moeten houden is hierdoor nu wel minder eenduidig. De wetgever gaat ervan uit dat de gebouweigenaar aansluit bij wat er op de markt beschikbaar is.
Over- en onderschatting
Sander: “Enerzijds kunnen marktpartijen overschatten hoeveel onderhoud en controle nodig is, waardoor er onnodige kosten worden gemaakt. Anderzijds kunnen gebouweigenaren juist onderschatten wat er nodig is, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.””
Vastleggen informatie
De NEN 8026 kan volgens Sander goed helpen om invulling te geven aan de algemene zorgplicht. “Deze norm beschrijft de processen die van belang zijn voor het uitvoeren van onderhoud, maar schrijft niet voor wat er precies moet gebeuren. “Een van de onderdelen in deze NEN-norm is het vastleggen van informatie en documenten. De norm helpt ook bij het plannen van keuringen en het maken van keuzes op verschillende niveaus. Door deze norm te volgen krijg je ook inzicht in mogelijke blinde vlekken op het gebied van onderhoud.”
Meer weten?Dat kan op 28 oktober tijdens de lancering van de NEN 8026
En op 28 november 2024 tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag
Deel ook jouw kennis en ervaring rond onderhoud in het maatschappelijk vastgoed in het Bouwstenen-netwerk Onderhoudsmanagement. |
Image
|