LinkedInYouTubeTwitter

2409 Renovatie en andere ontwikkelingen

Het is dinsdag 24 september 2024. Peter en Louchan komen mooi op tijd op de motor aan. De rest van het netwerk Onderwijshuisvesting volgt snel. Na een kort rondje waarin iedereen vertelt waar ze mee bezig zijn, starten we met het inhoudelijk programma. 

Image
De Rooie Cent - Amersfoort

Ontwikkelingen in de lande 

Ingrid praat ons bij over het Bouwstenen-ontwikkelwerk. Diverse onderzoeken en gesprekken grijpen mooi op elkaar in. Het onderzoek met de Argumentenfabriek, de som, de handreiking voor de paragraaf kapitaalgoederen en meer. Er is meer aandacht voor onderwijshuisvesting binnen de verschillende sectoren en ook bij OCW zijn er meer mensen met dit dossier bezig. De landelijke politiek is nu ook beter geïnformeerd. 

Lokale praktijk en begrip renovatie

Rogier van der Tweel schetst de problematiek in Bloemendaal: heel herkenbaar. Te weinig geld, veel leerlingen van buiten de gemeente en een getouwtrek tussen scholen en gemeente rond het onderhoud/renovatie. We zoomen in op het begrip renovatie en hoe we daarmee in de verordening kunnen omgaan. Bram heeft een overzicht gemaakt van de huidige regelingen in diverse verordeningen, maar die bieden nog weinig houvast. 

Op zoek naar houvast

We splitsen ons in drie groepen om een nieuwe formulering te bedenken voor een renovatieregeling. Dit levert interessante ideeën op, variërend van niets opnemen (= vervangende vernieuwbouw) tot een regeling voor tussentijdse revitalisering. Ook een beoordelingskader waarbij kwaliteit, wetgeving en functionaliteit (inclusief exploitatie) als criteria worden gehanteerd, en waarbij alles moet passen binnen de financiële kaders (begroting) van de gemeente. De centrale vraag blijft: wil je met de verordening de deur dicht houden uit angst voor precedentwerking, of juist ruimte bieden voor een nieuwe koers? Bouwstenen gaat alle input verwerken en dat presenteren en bespreken we dan tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag.   

Op zoek naar richting

Tijdens het broodje bespreken we allerlei andere ontwikkelingen, kijken we hoe we hierin staan en wat vooruit helpt:

  • Positief aan een verplicht IHP is dat de focus van de politiek van de korte naar lange termijn gaat (al kan dat wellicht ook langs andere weg)
  • Veel details en micro sturing vanuit Den Haag. Het innovatieprogramma geeft geen zicht op een oplossing en komt niet op tijd. 
  • Wellicht kunnen we de politiek informeren via themagroepen. Gaan we proberen, maar kost veel tijd. Fijn als iedereen ook zijn eigen kanalen kan gebruiken en desgewenst ons meenemen.
  • Kinderopvang kan de KPH niet betalen en huist soms (informeel) in bij een school. Huurbeleid (incl onderhuur en medegebruik) vraagt aandacht.   

Dit en bespreken gaat over tafel en er komt behoorlijk wat huiswerk voor Bouwstenen uit. Ook toezeggingen vanuit het netwerk om eigen informatie te delen. Die ontvangen we graag.

 

 

Wat volgt?

Bouwstenen: 

  • Gaat op zoek naar de meest recente verordeningen en past het overzicht aan
  • Geeft signalen door aan VNG
  • Maakt een opzet voor een formulering op basis van de input
  • Organiseert een sessie over dit onderwerp tijdens de Maatschappelijk vastgoeddag

Deelnemers:

Image

 

    Meer informatie

    • Inventarisatie: Renovatie in de verordening van 28 gemeenten (september, 2024)
    • Presentatie Bouwstenen  
    • Onderzoek: Argumentenfabriek (juli 2022)
    • Overzicht: Kosten onderwijshuisvesting diverse gemeenten (zoals eerder toegestuurd)
    • Onderzoek: Renovatie in de verordening van 23 gemeenten (wordt nog geactualiseerd en aangevuld nav bespreking)
    • Bericht: Kritische noot op wetsvoorstel (Bouwstenen, september 2024)