Elke dag opnieuw zijn mensen in de weer met maatschappelijk vastgoed, ook in Amstelveen. Rachid Maachou is daar portefeuillemanager Vastgoed en Bouwstenen-jurist Naomi de Haan mocht een dagje met hem mee. Zij doet verslag.
Eerste aanspreekpunt
Het team Bouwzaken maakt deel uit van het team Vastgoed van de gemeente Amstelveen en bestaat uit 25 mensen. Het team beheert alle panden en terreinen van de gemeenten Aalsmeer en Amstelveen. Zes collega’s werken als huisvestingsadviseurs en houden alles rondom de panden in de gaten, bijvoorbeeld of een huurcontract binnenkort verloopt. Zij vormen het eerste aanspreekpunt voor alle huurders van de panden en kunnen een groot deel van de vragen zelf beantwoorden. Dat neemt de rest van het team veel werk uit handen. Die zijn daar blij mee.
Contracten op orde, werk uitbesteed
Een aantal juristen van de afdeling Stedelijke ontwikkeling zit voornamelijk met hun neus in de contracten. Ze werken nauw samen met de huisvestingsadviseurs van het team Vastgoed van de gemeente. “Dat loopt lekker”, zegt Rachid. “Het operationele excelbestand en de contracten zijn goed op orde, daar zit een strak systeem achter.” De technisch medewerkers van de afdeling houden het vastgoed in goede staat. De uitvoering doen ze niet zelf, maar wordt uitbesteed.
Druk met Didam-arrest
Rachid zelf is deze dag druk met een nieuwe vastgoednota waarin het Didam-arrest een belangrijke plek heeft. Deze nota bevat algemeen beleid voor verkoop en verhuur van vastgoed. Hij stelt in overleg met zijn collega’s een eerste concept op. Ook collega's van Grondzaken leveren daarvoor de nodige input alvorens het de bestuurlijke besluitvorming in gaat. Werk in uitvoering. Intussen staat er een gloednieuwe pagina op de website van de gemeente over verhuur van vastgoed; ook weer naar aanleiding van het Didam-arrest.
Puzzelen met vluchtelingenopvang
Tussen het schrijven door is er overleg met de huisvestingsadviseurs. Zeker met de vluchtelingen uit Oekraïne is huisvesting een lastige puzzel. Voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’s) hebben ze een gebouw op het oog dat al was gereserveerd voor een andere maatschappelijke functie. Er is veel overleg nodig om die ruimte op zo’n korte termijn voor opvang te kunnen gebruiken. Daar zit een behoorlijke tijdsdruk op.
Maatschappelijk relevant
Het werk rond de opvang van vluchtelingen en het Didam-arrest laat goed zien wat maatschappelijk vastgoed anders maakt dan bijvoorbeeld kantoren of winkels. Het gaat om vastgoed dat wordt ingezet voor maatschappelijke doelen, in een democratisch proces met specifieke regels. Maatschappelijk relevant werk.
Ook werken in het maatschappelijk vastgoed?Zie hier
Ook kijken in de keuken van een ander?
|
|
Meer informatie
- Informatie:
- Publicaties:
- Enquête 2022 met veel gegevens over de vastgoedorganisatie
- Doorontwikkeling van de vastgoedorganisatie
- Rollen in het vastgoedmanagement
- Website:
- De nieuwe vastgoed-pagina van Amstelveen