LinkedInYouTubeTwitter

Zonnepanelen goed geregeld

Image
Zonnepanelen_petrol

De gemeenten Almere, Rotterdam en Maastricht geven elk op een eigen manier toestemming zonnepanelen op een gemeentelijk dak te plaatsen.

 

Almere doet het via een opstalrecht. Daarmee voorkomt de gemeente dat zij automatisch eigenaar van de panelen wordt en het risico voor de panelen draagt. Ook de aanvullende afspraken worden in de notariële akte vastgelegd.

Niet naar de notaris 

Anders dan in Almere legt Rotterdam de aanvullende afspraken niet in de notariële akte vast, maar in een aparte brief. Voor het opstalrecht moeten betrokkenen nog wel naar de notaris. In Maastricht hoeft dat niet. Daar heeft de gemeente in een juridisch kader aangegeven waaraan de aanvrager moet voldoen om panelen op het gemeentelijk dak te mogen plaatsen.

Eens in de drie jaar keuren

De afspraken tussen de eigenaren van het pand en de panelen kunnen over van alles gaan. Om het dak van de gemeente Almere te mogen gebruiken moet de eigenaren van de panelen bijvoorbeeld eerst onderzoeken of de constructie sterk genoeg is en wordt de conditie van het dak met foto’s vastgelegd. De gemeente vraagt geen vergoeding voor het gebruik van het dak en de overeenkomst blijft maximaal 25 jaar geldig. De eigenaar van de panelen moet een onderhoudscontract voor de panelen sluiten en de constructie eens in de drie jaar laten keuren.

Hogere huur of de verantwoordelijkheid

De voorwaarden die de gemeente Maastricht stelt zijn afhankelijk van degene die in de panelen investeert. Is dat de gemeente, dan wordt de huur verhoogd. Investeert de gebruiker van het pand, dan draagt die ook alle verantwoordelijkheden en risico's. Wanneer er een coöperatie in het spel is, dan moet sprake zijn van een stabiele huursituatie met een minimale looptijd van vijftien jaar. Dit om het risico uit te sluiten dat bijvoorbeeld nieuwe huurders niet mee willen doen.

Geen bruikleenovereenkomst

Theoretisch kan het dak ook via een bruikleenovereenkomst aan de paneeleigenaar ter beschikking worden gesteld, maar dat wordt in de praktijk eigenlijk niet gedaan. Een dergelijke constructie is niet waterdicht en vatbaar voor discussie (lees: geschillen).

 

 

Meedoen?

Dat kan! Deel ook jouw voorbeelden en ervaring via nieuws@bouwstenen.nl en doe mee met het Juridisch netwerk of het netwerk Duurzaam vastgoed.

 

Yes you can petrol

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.