LinkedInYouTubeTwitter

Een negen waard

Stefan KaalStefan Kaal schreef een scriptie over maatschappelijk vastgoed en waardesturing. Een gedegen onderzoek dat met een 9 is beoordeeld.

Hij deed het onderzoek in het kader van zijn opleiding Facility Management aan de Hogeschool Saxion. Doel van het onderzoek was een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een dashboard voor maatschappelijk vastgoed. Hij onderzocht welke indicatoren daarin minimaal aanwezig moeten zijn om op waarde te kunnen sturen.

Waarde van een buurthuis

Om de waarde van bijvoorbeeld een buurthuis te bepalen is het nodig te weten op welke wijze dit buurthuis het beleid van de gemeente ondersteunt. Hierbij kan je denken aan het bevorderen van cultuur, sport- en verenigingsleven, de aanpak van eenzaamheid en het langer zelfstandig wonen. Om te bepalen of je de doelen haalt, moet je meten. Maar wat ga je meten? Stefan heeft op basis van zijn onderzoek een set indicatoren ontwikkeld waarop je kunt meten.  

Prototype dashboard

De informatie om op waarde te kunnen sturen komt uit verschillende bronnen; die van de eigenaar, maar ook van de huurder, beheerder en exploitant. Die kunnen worden samengevoegd in een dashboard op basis waarvan een organisatie beter onderbouwde beslissingen kan nemen voor de korte en lange termijn. De onderzoeksresultaten heeft Stefan gevisualiseerd in de vorm van een prototype dashboard. Hierin is een voorbeeld uit de praktijk weergegeven.

Te financieel

In de praktijk wordt al regelmatig met een dashboard gewerkt, schrijft Stefan. Maar de bestaande dashboards geven met name de financiële situatie van een object weer. ‘Dit is vreemd omdat er met maatschappelijk vastgoed vooral maatschappelijke waarden worden beoogd. Dat geeft meteen de waarde van het onderzoek aan. Er wordt in de praktijk te weinig naar de maatschappelijke waarde van vastgoed gekeken.

 

 

 

Meedoen?

Dat kan. Bijvoorbeeld door mee te doen met het ontwikkelwerk Van beleid naar ruimte of op andere wijze aan te sluiten.

 

En we zijn op zoek naar allerlei onderzoeken en voorbeelden die aantonen dat goede gebouwen wel degelijk bijdragen aan de realisatie van bijvoorbeeld goed onderwijs, minder ziekteverzuim, e.d. Dat kan naar nieuws@bouwstenen.nl.

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.