Corona heeft gevolgen voor de huur die vastgoedeigenaren aan huurders kunnen vragen, blijkt uit diverse gerechtelijke uitspraken. De gemeente Maastricht zocht het uit.
Dat deden zij ter voorbereiding van een eigen regeling.
Onvoorzien en met terugwerkende kracht
Op basis van recente uitspraken door de rechter kunnen de volgende conclusies worden getrokken:
- De overheidsmaatregelen kunnen worden gezien als een onvoorziene omstandigheid;
- Dat betekent dat het niet redelijk kan zijn dat de gemaakte afspraken in de huurverhouding tussen verhuurder en huurder worden voortgezet;
- Een huurder komt mogelijk in aanmerking voor huurkorting;
- De huurkorting werkt meestal met terugwerkende kracht;
- De omvang van de huurkorting hangt af van vragen als:
- Is er sprake geweest van een gedwongen sluiting?
- Hoeveel omzetverlies heeft de huurder geleden?
- Heeft de huurder zijn best gedaan om op andere manieren omzet te genereren (bezorgen, afhalen, online)?
- Hoeveel overheidssteun heeft de huurder gekregen?
Verplichte sluiting
Rechtbank Den Haag oordeelde dat de huur van een horecabedrijf met 50% verminderd werd over de periode waarin het geheel gesloten moest blijven. En met 25% verminderd toen het bedrijf gedeeltelijk open mocht.
Omzetverlies
Bij de rechtbank in Amsterdam kijken ze ook naar het omzetverlies. In een uitspraak gaat zij uit van een minimaal omzetverlies van 30% ten opzichte van dezelfde periode in 2019 om in aanmerking te komen voor huurkorting van 42%. Wanneer het omzetverlies hoger is dan 30% wordt een huurkorting toegepast van 50%.
Overheidssteun
Daarnaast oordeelde Rechtbank Gelderland dat een huurder 50% van de vaste lasten kan dekken uit overheidssteun (Tegemoetkoming Vaste Lasten). Daarom verdeelt zij het deel van de huur dat niet gedekt wordt over beide partijen. De huurkorting is dan ook niet 50% maar op 25% vastgesteld. Hierbij is het volgens de de rechter niet van belang is of de huurder dit bedrag uiteindelijk wel of niet zal verkrijgen.
Hoger beroep
Hoewel het hoger beroep in deze zaken nog open staat zal het uitgangspunt blijven dat de coronacrisis kan worden aangemerkt als onvoorziene omstandigheid en de huurder mogelijk in aanmerking komt voor huurkorting. Dat geldt ook voor gemeenten als verhuurder van commercieel vastgoed.
Meedoen?Dat kan! Word partner en sluit je aan bij één van de netwerken, bijvoorbeeld Juridische Zaken. Neem voor meer informatie contact op via nieuws@bouwstenen.nl of bel naar 033-2584337. |
Meer informatie
- Document: Uitspraak rechtbank Den Haag, 21 januari 2021
- Document: Uitspraak rechtbank Amsterdam, 9 maart 2021
- Document: Uitspraak rechtbank Gelderland, 2 februari 2021