Gemeenten moeten aan de slag om een groeiende groep zorgbehoevende ouderen van woningen te voorzien, volgens ANBO, ActiZ en CBRE. Dat kan ook via transformatie van bestaand vastgoed.
Mooi voorbeeld daarvan is de transformatie van het Kloosterkwartier in Veghel. Dat wordt omgetoverd tot een gebied waar mensen kunnen wonen en indien nodig zorg kunnen krijgen. Uniek hier is de combinatie van normale en zorggerelateerde woningen, ook voor mensen met een zwaardere zorgbehoefte.
Inclusieve samenleving
En er is meer wat het Kloosterkwartier een bijzonder project maakt. Samen met de zusters die er nog wonen maakte Zenzo een plan voor het project en de zusters hebben ook vetorecht bij de uitwerking van de plannen. Het project is erop gericht dat sociale interactie van en tussen bewoners bijdraagt aan de leefbaarheid voor iedereen.
Ook jongeren
Er komen allerlei mensen te wonen, niet alleen ouderen maar ook jongeren. Zo komen er 30 appartementen voor jongeren met autisme en is er inmiddels een kinderdagverblijf voor kinderen met een extra zorgbehoefte. Ook is er een specialist op het gebied van kinderen met een hersenletsel gevestigd.
Dicht bij voorzieningen
Volgens ANBO en ACtiZ is het van belang dat de woningen voor ouderen dicht bij voorzieningen liggen waar de ouderen graag gebruik van maken. Denk aan winkelcentra, horeca, zorg en ondersteuning. Daar wordt in Veghel ook in voorzien.
Coen Hendriks van Zenzo: "Ik vind echt een eer dat wij het mogen doen. Dat ze ons het vertrouwen geven dat wij het mogen ontwikkelen."
Meedoen?Wilt u meedenken en meedoen met het vervolg? Sluit u dan als partner aan bij het Bouwstenen-netwerk en doe ook inhoudelijk mee met de verschillende ontwikkelactiviteiten.
|
meer lezen
-
AD nieuwsbericht zorgwoningen
-
Zijn er volgens CBRE minstens 1000 locaties voor zorgvastgoed nodig (Vastgoedjournaal)
-
Bericht Zenzo over kloosterkwartier Veghel