LinkedInYouTubeTwitter

Lagere stroomspanning

In de meeste regio’s in Nederland is de netspanning 230 volt, veel apparatuur kan echter ook prima functioneren bij een iets lager voltage, afhankelijk van de apparatuur 210 of 220. Verlaging van de spanning is mogelijk door middel van het aanbrengen van een spanningsregelaar op een eigen gekozen plek of door de netbeheerder bij de hoofdaansluiting. 

Erkende maatregel

Image

Een lagere stroomspanning behoort op dit moment (nog) niet tot de Erkende Maatregelen

Verwacht resultaat

  • Lager energieverbruik (volgens leveranciers tot 20%, maar in de praktijk zo'n 5%)
  • Langere levensduur (van vooral oudere) apparatuur. Nieuwe apparatuur kan goed tegen 230 volt waardoor er minder effect is op de levensduur. Bij LED-verlichting en gebruik andere energiezuinige apparatuur is er ook geen, of beperkt effect op het energiegebruik.  

Praktijkervaring

Lagere stroomspanning wordt in de praktijk niet vaak toegepast, blijkt uit de Bouwstenen-enquête onder gemeenten in 2018. Uit gesprekken wordt de onbekendheid met de maatregel als rede gegeven. 

 

Organisaties die de maatregel toepassen zien vooral de energiekosten omlaag gaan (met zo'n 5%), terwijl bezoekers er niets van merken. Nadeel is echter dat de spanning er even af moet tijdens de installatie, wat extra kosten en risico's met zich mee kan brengen.   

Tips voor gebruik

  • Het verlagen van de netspanning is vooral voordelig bij zwaardere aansluitingen. Bij gebouwen tot 4.000 m2 is het minder interessant.
  • Het toepassen van lagere stroomspanning is maatwerk. Het hangt van verschillende factoren af of de maatregel energiebesparing oplevert, waaronder het type apparatuur dat wordt gebruikt. Informeer altijd eerst bij een deskundige of het voor uw organisatie interessant is. 
  • Begin bij de basis: tegenwoordig kunnen netbeheerders (meestal) op aanvraag de netspanning verlagen, hierdoor kan een spanningsregelaar overbodig zijn. 

  • Bekijk wat de spanning is in de meest ongunstige situatie, bijvoorbeeld bij een wandcontactdoos die ver van de aansluiting verwijderd is. Stel na installatie zó in dat je daar nog het minimaal gewenste voltage hebt.

  • Vraag naar referentieprojecten van leveranciers en zorg dat je inzicht krijgt in de meetgegevens van andere locaties.

  • Hou rekening met een tijdelijke afsluiten van de spanning i.v.m. de installatie van spanningsregelaar.

 

 

Deel je ervaring

Via onderstaande reactieknop kun je aanvullen of reageren. Niet vergeten te saven.
 
Heb je ervaring met andere maatregelen? Bekijk onze lijst en deel deze ervaring. Samen worden we wijzer.

 

Bronnen

  • Enquête onder gemeenten (2018)
  • Ervaring bij gemeente Nieuwegein (2017-2019) en gemeente Almere (2009-2019)
  • Netbeheerder Liander

Meer informatie

 

    Deel uw ervaring

    Via onderstaande reactieknop kunt u aanvullen of reageren. Niet vergeten te saven.
     
    Heeft u ervaring met andere maatregelen? Bekijk onze lijst en deel uw ervaring. Samen worden we wijzer.