LinkedInYouTubeTwitter

Verspilling door slecht onderhoud

Slecht onderhoudEr wordt in Nederland veel energie verspild door slecht onderhoud en beheer. De jaarlijkse verspilling is 3 tot 6 keer zo groot als alle duurzame energie die Nederlandse windparken op zee opwekken.

Dat zegt Ed Rooijakkers, senior-adviseur bij Halmos Adviseurs en initiatiefnemer van de ISSO-publicatiereeks 'Duurzaam Beheer en Onderhoud'. Sinds 2000 doet hij onderzoek naar energieverspilling.

Veel energie, slecht binnenklimaat
Installaties gebruiken veel energie; meer dan nodig om het klimaat en het comfort in de gebouwen te borgen. Desondanks is het binnenklimaat nog altijd ondermaats. 

Onvoldoende onderhoud
Dit is te wijten aan onvoldoende of slecht beheer en onderhoud, zegt Ed in gesprek met Cobouw: "Bij de oplevering van een gebouw mag je ervan uitgaan dat de installaties zo worden ingeregeld dat ze opereren overeenkomstig de berekende energieprestatie van een gebouw. We weten uit de praktijk dat het daar vaak al mis gaat. Het is erg lastig om een gebouw bij oplevering goed te laten presteren."

Storingscontracten
Ook als het gebouw bij ingebruikname goed presteert, gaat het daarna volgens Ed vaak al snel mis. "De praktijk leert dat veel opdrachtgevers in de eerste maanden of zelfs jaren na oplevering, niets aan onderhoud en beheer doen. Als zij een onderhoudscontract afsluiten, zijn dat meestal contracten met de verkeerde incentives. Het zijn over het algemeen storingscontracten, waarbij onderhoudsbedrijven reageren op storingen."

Concreet 'voordeel' contract
Volgens Ed zouden onderhoudscontracten andere incentives moeten hebben. Het onderhoudsbedrijf moet een concreet, direct financieel voordeel hebben als hij zorgt dat het energiegebruik omlaag gaat, het binnenmilieu verbetert en de levensduur van installaties langer wordt. Daarnaast moet een onafhankelijke partij de prestaties monitoren, zodat het onderhoudsbedrijf op een eerlijke wijze kan worden afgerekend op de behaalde prestaties. 

 

 

Meedoen?

Op dinsdag 26 juni 2018 gaan we in gesprek met Ed Rooijakkers over onderhoudscontracten. Dat doen we met het netwerk vastgoedmanagement (gemeenten en scholen) en het netwerk onderhoud (gemeenten, scholen, corporaties en zorgorganisaties)., maar ook kennismakers zijn welkom.

 

Zie hier het programma met de mogelijkheid voor aanmelding.

 

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.