LinkedInYouTubeTwitter

Geld voor verduurzaming

Meer geldEen verzekeraar en de BNG Bank willen samen met een start-up € 300 miljoen investeren in het energiezuiniger maken van maatschappelijk vastgoed, zoals scholen, gemeentekantoren en sportcomplexen.

 

De nieuwe start-up brengt beleggers, banken en gemeenten min of meer op dezelfde wijze bij elkaar als Stichting Maatschappelijk Vastgoed met het concept 'Huren als een Eigenaar'.

 

Financieringsconstructie

Ze koopt vastgoed van een gemeente of corporatie en brengt het onder in een stichting. Gemeenten pachten de gebouwen vervolgens voor een periode van 30 jaar. Uit de zogenoemde canon die gemeenten betalen worden de gebouwen gerenoveerd en duurzamer gemaakt en wordt rente en aflossing betaald. Na 30 jaar krijgt de gemeente het gebouw terug. De geldverstrekkers rekenen een rente van minder dan 2%. De gemeente of corporatie betalen erfpacht en als ze in financiële problemen komen, staat het Rijk garant. 

 

Verschillen
Het verschil tussen de nieuwe start up en de Stichting Maatschappelijk Vastgoed is dat de laatste zich speciaal richt op onderwijs en zorg en vaak niet met een erfpachtconstructie maar met een opstalconstructie werkt. Ook heeft de Stichting Maatschappelijk Vastgoed al zo'n 10 jaar ervaring met deze manier van werken.    

Goede balans 
Het concept kan aantrekkelijk zijn voor gemeenten en corporaties die vanwege hun financiële situatie niet zelf in verduurzaming kunnen of willen investeren. Ze mogen blijven bepalen wat er met het gebouw gebeurt, maar hebben het niet meer op de balans staan. Het geld dat ze met de verkoop vrijspelen, kunnen ze besteden aan andere zaken en als ze willen kunnen ze het gebouw na een bepaalde periode ook terugkopen.

Aan de andere kant; als ze minder vastgoed op de balans hebben staan, kunnen ze zelf ook minder vreemd geld aantrekken. Het blijft zaak een goede balans te bewaren tussen eigen geld en vreemd geld (lees eigendom).

MaatregelenZonnestroom
Als de stichting een gebouw gekocht heeft, wordt eerst het energiegebruik naar beneden gebracht door bijvoorbeeld gebouwen beter te isoleren. Daarna volgen zonnepanelen, warmte-koude-installatie en led-verlichting en eventueel meer tot energieneutraal en gasloos.

 

Eigen financiering
Als een school of gemeente deze maatregelen zelf kan financieren (lees veel eigen vermogen heeft dat nu op de bank staat voor minder dan 2% rente) en zelf de kennis in huis heeft om te verduurzamen is dat ook een optie.

 

Meedoen?

Leestip: De mei-editie van Schoolfacilities gaat over de verduurzaming van onderwijshuisvesting en de financieringsmogelijkheden. Ontvangt u die nog niet? Neem dan hier een abonnement (gratis voor scholen en gemeenten).

 

 

Meer informatie

 


Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.