LinkedInYouTubeTwitter

Koffie en traffic

heartbeatDe essentie van een MFA zit hem niet in de multifunctionaliteit, maar in de koffie, het programma, de traffic en de gesprekken met de bezoekers. En dat kan ook om een plein. Dat is de conclusie uit een discussie op 23 november 2010 in de Mediaan in Heerhugowaard. De discussie begon bij Bert Runhaar van de gemeente Amsterdam die op de LinkedIn groep van Bouwstenen voor Sociaal opende met 'MFA, kritiekloze hype?'.

 

Hij stelde de tegenvallende MFA-praktijk aan de orde. Zijn standpunt lokte uiteenlopende reacties uit. Onder andere die van Gerlof Kloosterman van de gemeente Heerhugowaard die meende een goed draaiende MFA binnen eigen gemeentegrenzen te hebben. Daarna suggereerde Marc van Leent om dat maar te laten zien. Zo gebeurde. Op 23 november j.l. kwamen circa 20 professionals (in spé) naar de Mediaan, het voorzieningencentrum van de Stad van de Zon in Heerhugowaard. De Mediaan telt zeer uiteenlopende voorzieningen in het veld van zorg en welzijn. Op de bovenste verdiepingen wordt gewoond door ouderen (met indicatie).

 

Gerlof Kloosterman en Martine Raams van de lokale welzijninstelling Kern8 schetsten doelstellingen en opzet van de Mediaan. Ontmoeting en samenwerking waren daar bij de centrale buzz words. Daarna volgde een rondleiding door het gebouw dat in 2007 werd opgeleverd. In de nazit kwam het centrale discussiethema op tafel. Er was lof en kritiek voor de Mediaan. Lof voor de meervoudig gebruikte fitness ruimte en de fraaie brasserie; kritiek op de entreepartij: weinig gastvrij en waarom wel de namen vermelden van de dienstverlenende instanties maar niet die van de activiteiten?

 

De discussie leverde een aantal interessante punten op. Onder leiding van Marc van Leent werd de MFA werd 'ontmythologiseert' en teruggebracht tot de kern.

  • koffie; de essentie van de MFA vind je in de koffiehoek ('met hele goede koffie'); daar gebeurt het, voor zowel bezoekers als werkzame professionals!
  • programma; het draait het om een goede afstemming van bestaande en nieuw te ontwikkelen diensten; daar heb je geen gebouw voor nodig, wel een goede (bottom up) samenwerking.
  • traffic; zorg voor een slimme mix van diensten en activiteiten waarmee je publiek aantrekt; zonder publiek geen 'ontmoeting' en uiteindelijk ook geen dienstverlening.
  • dialoog; tenslotte moet je voortdurend in gesprek met de mensen waarvoor je het doet; wat willen zijn en hoe reageren zij op de aangeboden activiteiten en diensten? Daar die heb je een interfacefunctie voor nodig, een aanjager die uitprobeert, opschudt en doorpakt.

 

En de multifunctionaliteit dan? Daar ging het toch om! Uit de discussie kwam naar voren dat bovengenoemde zaken geen allesomvattend multifunctioneel gebouw vereisen. Een concept met solitaire voorzieningen rond een plein is ook goed mogelijk. Volgens Bert Runhaar is dat simpeler en levendiger. 'Erken dat multifunctionaliteit voor- en nadelen heeft'. Multifunctionaliteit moet weer een praktische afweging worden die partijen maken op basis van gemak, kosten en zeggenschap. De essentie van MFA's zit niet in de multifunctionaliteit!

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.