LinkedInYouTubeTwitter

Meer vaart nodig

Wonen en/in zorgNieuwe woonconcepten en experimenteerruimte zijn nodig om sneller vluchtelingen in leegstaand zorgvastgoed te kunnen huisvesten, zeggen diverse experts in een advies voor Opnieuw Thuis.

 

Op basis van hun ervaring concluderen deze experts dat het eigenlijk nodeloos ingewikkeld is om statushouders in leegstaand zorgvastgoed te huisvesten. Daar waar tot voor kort goed kon worden gewoond in onzelfstandige zorg-woningen kan dat ineens niet meer en staan er gebouwen (deels) leeg. 

 

Veel kansen
Plug In CityLeegstaand zorgvastgoed biedt vele kansen voor budget-wonen en gemeenschapsvorming, maar goede woonconcepten en sociaal beheer ontbreken. Ook wettelijke regels leveren vertraging op. 

 

Nieuwe concepten
Voor een snelle oplossing zou gedacht kunnen worden aan meer tijdelijke en flexibele woonvormen, zoals die ook te vinden zijn op festivalterreinen. Een soort ‘Lowlands’ waar "losjes" wordt gewoond en wonen vooral ook een plek voor ontmoeting is. Ook kan gedacht worden aan concepten waarbij het wonen wordt gezien als onderdeel van de reis die vluchtelingen maken ('Go West'), waarbij er meer ruimte is om te pionieren, hetgeen zich vertaalt naar zelfbouw in een meer regelvrije zone. Als daarbij het eigen initiatief en de kracht van de samenleving worden benut, versnelt dit de integratie.

 

Instituties aan zet
In het advies richten de experts zich ook tot de ministeries, provincies, gemeenten en zorgaanbieders. De instituties zijn aan zet om het al of niet tijdelijk gebruik van de gebouwen eenvoudiger te maken. Inzicht in de voorraad, verplichting tot gebruik (leegstandsverbod) en een krachtige regie zijn nodig om de versnelling tot stand te brengen. Het verstoppertje spelen rond leegstaand zorgvastgoed moet aan banden worden gelegd, aldus de experts. De gegevens over leegstand en gebruik (bezetting) moeten op tafel.

 

Advies aan Opnieuw Thuis
Het advies werd geformuleerd door experts op het gebied van (concept)ontwikkeling, herbestemming en transformatie, gemeenten, financiering, zorg en de ministeries VWS en BZK. In het advies zijn meerdere knelpunten en oplossingen verwoord. Het advies kwam tot stand op verzoek van Opnieuw Thuis. Platform31 en Bouwstenen voor Sociaal haalden de experts bij elkaar. 

 

Momenteel wachten nog steeds zo’n 15.000 vergunninghouders op een woning. Leeg(komend) zorgvastgoed zou in theorie snel in te zetten zijn, maar de praktijk laat anders zien.

 

Dutch Design

Tijdens de Dutch Design Week presenteert een Nederlands consortium van ontwerpers en ingenieurs een bouwsysteem waarmee asielzoekers zelf een eigen huis kunnen bouwen, bijvoorbeeld op het terrein van een zorgcomplex. Maar er zijn ook diverse mogelijkheden en flexibele inbouwunits voor de bestaande bouw op de markt beschikbaar.   

 

 
Meedoen?

Tijdens de Najaarsbijeenkomst op 1 december a.s. loopt informatie, gebruik, leegstand en transformatie als rode draad door het programma. U bent van harte welkom, aanmelden kan hier.
 

 

Meer informatie

 

Najaarsbijeenkomst 2016

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.