Oss heeft de ambitie om tot de top 3 van meest duurzame Brabantse gemeenten te behoren. “Wij vertalen onze ambitie van veilig ver weg, in 2045, naar concreet dichtbij,” aldus wethouder Johan van der Schoot.
Wethouder duurzaamheid Johan van der Schoot is duidelijk: “Duurzaamheid vraagt om ver vooruit te kijken. Maar ook om nu al te handelen. Daarom stellen we ook doelen voor 2018. Het gaat dan om gezamenlijke acties waarbij we zoveel mogelijk partijen in beweging krijgen. We praten niet alleen met elkaar over de doelen en resultaten, maar handelen er ook naar en spreken elkaar er op aan.”
Goed voorbeeld
Oss geeft zelf het goede voorbeeld: de gemeente koopt duurzaam in en werkt aan een DMOP (Duurzaam Meerjaren OnderhoudsPlan) om de eigen gebouwen te verduurzamen. Dit plan heeft betrekking op ongeveer 150 gemeentelijke panden, inclusief schoolgebouwen. Voor de zomer is een nulmeting en analyse uitgevoerd om gevoel te krijgen bij de ambities en een inschatting van de kosten. Op basis daarvan heeft gemeente Oss twee vervolgstappen genomen:
- Projecten (nieuwbouw en renovatie) die de komende jaren gepland staan energieneutraal realiseren. Dat betekent ook extra benodigd budget op de reeds geraamde bouwbudgetten. Of de dekking voor dit extra budget ook gerealiseerd kan worden wordt dit najaar duidelijk.
- Alleen op natuurlijke momenten ingrijpen zou betekenen dat de ambitie van ‘een energieneutrale vastgoedportefeuille’ nog ver weg ligt. De gemeente Oss werkt aan een Routekaart hoe ze daar wel kan komen en wanneer.
Lenen om te besparen
De gemeente doet meer in het maatschappelijke domein. Zo ondersteunt zij sportverenigingen bij energiebesparing en de opwekking van duurzame energie. Sportverenigingen kunnen sinds 1 juli een geldlening afsluiten bij de gemeente. In combinatie met de landelijke subsidieregeling Energiebesparing en Duurzame energie Sportaccommodaties (EDS) kunnen verenigingen benodigde investeringen op een aantrekkelijke manier financieren. Hiermee wil de gemeente bereiken dat binnen vijf jaar tenminste 25 sportaccommodaties energiezuiniger zijn.
Routekaart
Alle maatregelen maken deel uit van de Routekaart 2019. “Wij vertalen onze ambitie van veilig ver weg, in 2045, naar concreet dichtbij,” aldus wethouder Johan van der Schoot. Deze Routekaart is de eerste stap naar de verwezenlijking van de ambitie om in 2045 energieneutraal te zijn.
Meedoen?
Tijdens de Najaarsbijeenkomst op 1 december a.s. gaan we onder de noemer Van MJOP naar duurzaam onderhoud met diverse partijen in gesprek over het verduurzamen van vastgoed. U kunt zich hier aanmelden. |
Meer informatie
- Overzicht van het duurzaamheidsbeleid in Oss en andere gemeenten, op de website van Bouwstenen
- Alles over duurzaamheid in Oss, op hun eigen website
Reactie toevoegen