LinkedInYouTubeTwitter

Onduidelijke regels

meettechniek2

In het maatschappelijke werkveld leven veel vragen over de nieuwe regels rond energiebesparing. Wat wordt van wie verwacht en hoe werkt het praktisch uit?

 

Er is met name onduidelijkheid over de verplichte energie-audit en de labelverplichting. De uitleg vanuit het Ministerie biedt onvoldoende houvast.


Wel of geen audit?
Half juli 2016 werden gemeenten door middel van een brief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gewezen op de verplichte energie-audit in het kader van de Europese Energie Efficiency Directive (EED). Deze audit-verplichting geldt voor grote ondernemingen. Gemeenten zijn op basis van gegevens uit de Kamer van Koophandel door RVO aangeschreven.

 

Onduidelijkheid reikwijdte
Veel gemeenten denken dat de audit-plicht niet op hen van toepassing is omdat ze geen onderneming zijn. Anderen denken van wel, maar weten niet of het dan alleen geldt voor het gemeentehuis of voor de hele portefeuille. RVO verwijst voor het antwoord naar het bevoegd gezag; de omgevingsdiensten van de gemeenten.

 

Voor scholen ook uitvoeringsplicht
De audit-verplichting kan ook voor scholen gelden. Regulier onderwijs is weliswaar geen economische activiteit, maar als er bij scholen aan nascholing, cursussen, trainingen of bedrijfsopleidingen wordt gedaan, wordt het een ander verhaal. Daarbij hebben scholen een labelverplichting. Bij het labelen kunnen aanbevelingen worden gegeven. Die zijn niet vrijblijvend. Er geldt een uitvoeringsplicht. De maatregelen (of gelijkwaardige maatregelen) moeten binnen tien jaar worden uitgevoerd. 

 

Consequenties niet helder
Er zijn nog niet veel scholen die met deze label- en uitvoeringsplicht te maken hebben gehad. Scholen die er wel ervaring mee hebben, weten te vertellen dat het vooral gaat om maatregelen als LED-verlichting en gevelmaatregelen. Formeel rust de uitvoeringsplicht van deze maatregelen bij de scholen, maar wetstechnisch en financieel lig dat in het basisonderwijs complex. Wat de (financiële) consequenties van dergelijke maatregelen zijn, is niet bekend en er is ook geen landelijk houvast. Daardoor wordt het ook lastig geld te reserveren in de meerjarenplannen voor komende jaren en dreigt de uitvoering in de knel te komen.   

 

Vragen doorgespeeld
Vanuit Bouwstenen hebben we de vragen en onduidelijkheden doorgespeeld naar verschillende betrokken instanties, met het verzoek met meer praktisch houvast te komen wat betreft de uitleg van de regels. We hebben begrepen dat daar inmiddels aan wordt gewerkt, dus wordt vervolgd.

 

  


Meedoen?

Voor wie mee wil doen aan de onderlinge kennisuitwisseling rond de verduurzaming van vastgoed kan zich aansluiten bij het netwerk voor:

 

 

Meer informatie

 

Op de website van Bouwstenen:

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.