LinkedInYouTubeTwitter

Snel schakelen voor vluchtelingen

geld2Er wachten nog zo'n 16.000 statushouders op een woning en er ligt nog voor miljoenen euro's aan subsidie op de plank om hen te huisvesten in leegstaand vastgoed. Vier projecten laten zien hoe je snel kunt schakelen.  

 

De cijfers over de nog beschikbare subsidie werd op 22 november 2016 door het programma Nieuwsuur naar buiten gebracht. Uit een overzicht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland blijkt dat er van de € 87,5 miljoen beschikbare subsidie € 93.750,- is uitgekeerd en nog € 19 miljoen in behandeling is. Er is nog ruim € 60 miljoen aan subsidie beschikbaar.

 

Subsidie voor onzelfstandige woonruimte
Er is € 6.250,- subsidie per statushouder beschikbaar. Het gaat daarbij om onzelfstandige woonruimte, waarbij er minimaal vier achter een voordeur moeten wonen. Je kunt daarbij denken aan transformatie van een leegstaand pand tot: 

  1. Een soort studentenflat/hotel; de subsidie is dan het aantal kamers x € 6.250,- en de maximale huur is dan € 145,- per persoon per maand.
  2. Vierkamerwoningen; de subsidie is dan 4 x € 6.250 = € 25.000,- en de maximale huur is dan € 112,50 per persoon per maand.  

De vierkamerwoning zou zo kunnen worden opgezet dat die op termijn eenvoudig tot een driekamerwoning is om te vormen (scheidingswand in de woonkamer). Voordeel is dat er op termijn een goed verhuurbare woning overblijft en de verhuurder € 10.000,- korting op de te betalen verhuurdersheffing kan krijgen.

 

Onvrede
Volgens Nieuwsuur vinden gemeenten en corporaties deze regeling in de praktijk slecht uitvoerbaar en kunnen ze voor deze bedragen de business case voor de transformatie niet rondkrijgen. Ook druist de regeling in tegen hun beleid van integratie. Dat laatste is op te lossen door de regeling ten aanzien van de bewoners iets ruimer op te stellen en andere woningzoekenden dezelfde kansen op een kamer te bieden. 

 

Maatschappelijk vastgoed zeer geschikt
Leegstaand maatschappelijk vastgoed is gezien de ligging in de woonwijk zeer geschikt voor transformatite naar woningen voor statushouders en anderen. Vermoedelijk is de € 93.750,- subsidie besteed aan de transformatie van een leegstaande school in Landgraaf. Die geeft aan dat de subsidie niet voldoende om alle kosten te dekken en dat ze er zelf ook nog geld bij hebben moeten leggen. Op zich niet vreemd bij een investering.   

 

Voorbeelden
Onderstaande voorbeelden laten zien wat er in de praktijk mogelijk is. Het gaat om transformatie van twee verzorgingshuizen, een kantoor van een woningcorporatie en een oude middelbare school. De panden zijn met minimale aanpassingen gerealiseerd. Hoost in Amsterdam laat zien dat de transformatie ook niet veel hoeft te kosten en statushouders en buurtbewoners samen veel voor elkaar kunnen krijgen. 

 

 

Bornego - Wolvega
Een oude middelbare school, die al zes jaar leegstond, is in 2015 geschikt gemaakt voor de opvang van twaalf gezinnen met een vluchtelingenstatus. De bewoners wonen er in principe niet langer dan een half jaar en stromen daarna door naar een reguliere (sociale) woning. Lees meer...

 

Hoost - Amsterdam
Het voormalige vestigingskantoor van woningcorporatie Ymere kwam in 2014 vrij. Op initiatief van burgerinitiatief Gastvrij Oost is het pand vanaf begin 2016 voor een half jaar ingezet als kleinschalige woonvoorziening voor zo'n 30 vluchtelingen. Met steun van buurtbewoners runnen de vluchtelingen hun eigen huishouden. Lees meer...

 

Vredense Hof - Winterswijk
In 2016 is het voormalige verzorgingshuis Vredense Hof opgeleverd voor noodopvang van vluchtelingen. Het huis, dat vanaf 2013 leeg stond, biedt nu woonruimte aan maximaal tweehonderd mensen. De gemeente heeft een vergunning afgegeven voor maximaal twee jaar. Lees meer...

 

Cello - Vught
De voormalige zorgaccommodatie is rond 2010 gekocht door woningcorporatie Woonwijze voor sloop-nieuwbouw. Op verzoek van gemeente is dit 'Cello-gebouw', vernoemd naar de zorgorganisatie Cello, in 2015 ingezet voor huisvesting van statushouders, zowel voor gezinnen als voor alleenstaanden. Het gebouw is met minimale middelen aangepast. De statushouders kunnen hier maximaal 5 à 10 jaar verblijven. Lees meer...

 

Praktische problemen
Uit een bijeenkomst met gemeenten, corporaties, zorg en andere experts, georganiseerd door Bouwstenen in samenwerking met Platform 31, blijkt dat het snel huisvesten van statushouders in de praktijk tegen allerlei praktische bezwaren aan loopt. Het grootste probleem ligt vaak niet bij de financiën maar bij andere zaken.  

 

Tijdens de Najaarsbijeenkomst op 1 december a.s. besteden we uitgebreid aandacht aan het onderwerp transformeren. Ook zijn mensen van het Expertteam Transformatie aanwezig om vragen te beantwoorden.

 

 


Meedoen?

 

 

Meer informatie

 

Najaarsbijeenkomst 2016

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.