LinkedInYouTubeTwitter

’s-Hertogenbosch gaat BIMmen

Vastgoedmanagement's-Hertogenbosch laat als eerste grote gemeente in Nederland een deel van haar vastgoed in 3D uittekenen. Daarmee zet ze een belangrijke stap in de toepassing van BIM in de gebruiksfase van vastgoed.

 

Building Information Modeling (BIM) was oorspronkelijk bedoeld voor de informatie-uitwisseling tussen bouwpartners, maar wordt meer en meer ingezet als instrument tijdens de hele levenscyclus van gebouwen.

 

Actualisering MJOP
Directe aanleiding voor ’s-Hertogenbosch om te gaan BIMmen lag in de verouderde meerjarenplanningen. Die moesten geactualiseerd worden en daarvoor was het nodig om de gegevens op orde te brengen, zoals gegevens over hoeveelheden, oppervlakten volgens NEN-normen, materialen, inspecties en condities.

 

Martin Timmermans, 's-Hertogenbosch3D voor de prijs van 2
Volgens Martin Timmermans, hoofd vastgoed in ’s-Hertogenbosch, was het aanvankelijk de bedoeling het gehele bezit in 2D te laten uittekenen. “Collega’s waren beducht voor een ingewikkeld proces. Er was grote behoefte om het zo simpel mogelijk te houden.” Toen Tekenplus, de aanbieder van het datawerk, aanbood om het bezit in 3D uit te tekenen voor de prijs van 2D, maakte de scepsis plaats voor enthousiasme. Timmermans: “We zien nu tal van mogelijkheden, maar moeten het enthousiasme wat temperen. Het op orde brengen van de meerjarenplanning is onze eerste prioriteit”.

 

Plug-in voor onderhoud
Samen met een softwareleverancier werkt ’s-Hertogenbosch aan een plug-in die er straks voor moet zorgen dat de voor de meerjarenonderhoudsplanningen benodigde gegevens direct uit het 3D-bestand geput kunnen worden, maar andersom ook, dat gegevens van de resulterende meerjarenplanningen weer toegevoegd kunnen worden aan het BIM-bestand. Een bi-directionele plug-in dus.

 

Meer informatie

 

 


Ook meedoen?

Martin Timmermans van ’s-Hertogenbosch vertelt op 26 september zijn verhaal, samen met betrokken partners. Deze bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk. Zie hier het programma en de mogelijkheid voor aanmelden.

 

Verder kunnen leveranciers meedoen met ons onderzoek en kunnen gebruikers van informatiesystemen elkaar vooruit helpen door hun ervaring te delen (ook als u maar een deel van het systeem gebruikt).

 

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.