LinkedInYouTubeTwitter

Vastgoedexploitatie in 36 hoofdstukken

Boeken

De nieuwste versie van het handboek ‘Vastgoedexploitatie’ is een prima basisboek voor vastgoedeigenaren, ook die uit de publieke sector, vinden Joël Scherrenberg en Gert-Jan ten Hoor, beiden vaklui in vastgoed.

 

Het boek is een geactualiseerde en uitgebreide versie van het eerdere handboek uit 2010 dat op veel hoge scholen als studieboek wordt gebruikt. Doel van de dikke pil (490 bladzijden verdeeld over 36 hoofdstukken) is bij te dragen aan de verdere professionalisering van het vastgoedmanagement.

 

Goed boek voor professionalisering
Cover VastgoedexploitatieEén van de grote pluspunten van deze editie is het grote aantal specialisten dat een bijdrage heeft geleverd. Daardoor is het een afwisselend boek geworden, met hier en daar een herhaling. Het bevat veel informatie en leest makkelijk weg. En er blijven ook nog wat vragen open voor een volgende editie.

 

Meer management dan exploitatie
Opvallend is dat in het boek geen poging wordt ondernomen om vastgoedexploitatie te definiëren. Dat zou je in een studieboek wel verwachten. Ook wordt niet ingegaan op de NEN2699 die een omschrijving van de investerings- en exploitatiekosten van gebouwen bevat. Het richt zich vooral op het management en organisatie van het vastgoed en in die zin past de oude titel beter bij de inhoud dan waarvoor nu is gekozen.  

 

Kijkje in elkaars keuken
Het mooie van het boek is dat vastgoedmanagers uit verschillende sectoren een kijkje in elkaars keuken krijgen. Er wordt niet alleen gekeken naar traditionele sectoren zoals kantoren, winkels en huurwoningen, maar ook het vastgoed uit het publieke domein komt uitgebreid aan bod.

 

Verschil tussen commercieel en maatschappelijk

Er wordt een definitie van maatschappelijk vastgoed gegeven (hulde) en de verschillen tussen het management van commercieel en maatschappelijk vastgoed worden helder toegelicht. Het hoofdstuk over maatschappelijk vastgoed gaat vooral in op het CREM-model van Joroff (organisatie geen exploitatie) en het hoofdstuk over onderwijs beperkt zich tot het hoger onderwijs.

 

VVE’s en corporaties mager bedeeld
Eén van de sectoren die mager wordt behandeld is het beheer van koopappartementen en de bijbehorende verenigingen van eigenaren. Voor een deel zit er uiteraard veel overlap met het vastgoedmanagement van huurwoningen, maar er zijn ook belangrijke verschillen die onderbelicht blijven. Ook komen corporaties niet aan bod. Met circa 2,4 miljoen woningen in het beheer toch organisaties waar wat van valt te leren.

 

Aandacht voor gastvrijheid en service
De hoofdstukken over gastvrijheid en service-identiteit van de vastgoedorganisatie geven aanknopingspunten om de bestaande organisatie en de communicatie tussen eigenaar/verhuurder en huurder/gebruiker te verbeteren. Herkenbaar voorbeeld is dat monteurs vaak alleen via de servicedesk contact hebben met de huurders en dat de communicatie tussen hen nogal eens over teveel schijven loopt.

 

In het hoofdstuk over servicekosten wordt een beeld gegeven van de rubricering bij kantoren. Deze is beter hanteerbaar dan bijvoorbeeld de NEN-en 15221 normen voor facility management.

 

LeegstandDispositie, leegstand en verkoop
Het hoofdstuk over vastgoedprocessen geeft inzicht in de strategieën die in de markt worden gebruikt rond aankoop, exploitatie en dispositie. Dit hoofdstuk is ook leerzaam voor vastgoedprofessionals uit de publieke sector, met name in verband met duurzaamheid en circulariteitseisen en het vroegtijdig nadenken over afstoting (al bij ontwikkeling).

 

Ook geeft het boek een interessant voorbeeld van de gemeente Rijswijk om leegstand van kantoren tegen te gaan. Hier wordt de OZB als sturingsinstrument ingezet; eigenaren van leegstaande panden betalen meer OZB en huurders minder.

 

Waardevol handboek
Voor de auteurs zal het een worsteling zijn geweest om keuzes te maken. De 36 hoofdstukken barsten van de informatie waardoor het een zeer breed en compleet handboek is geworden. De schrijvers zijn er knap in geslaagd om keuzes te maken zonder het totaalbeeld uit het oog te verliezen. Aan de andere kant blijven er nog voldoende punten over die vragen om een verdere diepgang voor de echte specialisten.

 

Meer informatie

  • Bestel hier het boek ‘Vastgoedexploitatie’ (Maarten Vermeulen en Mariëlle Wieman - Noordhoff Uitgevers, juli 2016)
  • De samenvatting die Bouwstenen-collega Gerben van Dijk schreef van zijn hoofdstuk over Leegstand en Transformatie (Vastgoedmarkt, 27 juni 2016)

 

Joël Scherrenberg en Gert-Jan ten HoorJoël Scherrenberg is taxateur (maatschappelijk) vastgoed, Gert-Jan ten Hoor is adviseur maatschappelijk vastgoed. Beiden zijn actief aangesloten bij het Bouwstenen-netwerk Vaklui in Vastgoed. In dit netwerk helpen deelnemers elkaar vooruit, ieder vanuit zijn of haar eigen expertise.

 

 

 


Ook meedoen?

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.