LinkedInYouTubeTwitter

Roadmap verduurzaming gebouwen

Duurzaam vastgoedDe gemeenteraad van Tilburg heeft een roadmap vastgesteld voor het verduurzamen van haar gebouwen. Over de financiering wordt in november 2016 besloten bij de behandeling van de programmabegroting.

 

Ruud Oerlemans, TilburgDe roadmap richt zich op zo’n 150 gebouwen die bij het gemeentelijk vastgoedbedrijf in beheer zijn.

 

Begroting
Voor de verduurzaming is naar verwachting een bedrag van € 10 tot € 20 miljoen nodig. Dat geld is er nog niet. Ruud Oerlemans, adviseur Technisch Beheer bij de gemeente Tilburg: “De Raad is unaniem akkoord gegaan met de in de roadmap beschreven maatregelen. Ik heb er alle vertrouwen in dat bij de behandeling van de programmabegroting ook de benodigde financiële middelen beschikbaar worden gesteld.”

 

Klimaatneutraal in 2045
Tilburg wil in 2045 klimaatneutraal zijn. De roadmap geeft aan hoe de eerste stappen er uit zien om daar te komen. Eind 2020 wordt de balans opgemaakt en gekeken wat eventueel aanvullend nodig is om de ambities waar te maken.

 

Breder dan alleen energie
In de eerste fase wil Tilburg haar hele portefeuille naar een beter label brengen; van gemiddeld D naar B. De gemeente wil dit bereiken door energiebesparing en gebruik van duurzame energiebronnen. Maar daar blijft het niet bij. Tilburg wil ook milieuvriendelijke materialen en producten gebruiken (biobased of gerecycled) en duurzaam gebruik van gebouwen stimuleren door zelf flexibele en gezonde gebouwen te bieden.

 

Duurzame gebouwexploitatie in Tilburg - Saskia van Gelderen, BormelUiteenlopende maatregelen
De maatregelen die worden genomen zijn divers. Tilburg:  

  • neemt quick wins op in het meerjaren onderhoudsplan voor 2017,
  • voert een herinspectie van gebouwen uit voor de verdere verduurzaming van het meerjaren onderhoudsplan (DMJOP),
  • benadert haar huurders actief om te kijken wat mogelijk is,
  • plaatst in elk gebouw slimme meters,
  • zet een duurzaamheidscoach in om medewerkers en huurders te helpen het energieverbruik te verminderen,
  • maakt voor vrijwel alle gemeentelijke gebouwen de mate van duurzaamheid op meerdere thema’s inzichtelijk; energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde en
  • plaatst (met SDE+ subsidie) zonnepanelen op ruim 30 gebouwen.

 

Start in januari
In januari 2017 gaat Tilburg met deze plannen aan de slag. Als eerste worden de vijf sportaccommodaties in het Stappegoorgebied, de parkeergarages en fietsenstallingen en het Natuurmuseum verduurzaamd. In de jaren 2018-2020 komen de overige objecten gefaseerd aan bod.

 

Ruud Oerlemans neemt deel aan het Bouwstenen-netwerk Verduurzamen, waar gemeenten kennis en ervaring rond het verduurzamen uitwisselen.

 

 


Ook aan de slag?
Verduurzaming staat hoog op de agenda van het Bouwstenen-netwerk. Betrokkenen helpen elkaar vooruit in verschillende netwerken.

 

Belangstelling mee te doen? Meld u dan aan via de website of neem contact op via 06 - 5231 0845 of portal@bouwstenen.nl

 

Meer informatie


Over de aanpak van Tilburg

Zie ook

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.