LinkedInYouTubeTwitter

10 tips voor een nieuw IKC

DuurzaamvastgoedDe open dag van het nieuwe kindcentrum in Ulft op 21 juni 2016 leverde goede gesprekken en vele tips op voor nieuwe IKC’s. De organisatoren zetten er tien op een rij.

 

De tips vormen een soort verslag van de vele gesprekken die die dag zijn gevoerd. Zo’n 100 mensen waren naar Ulft afgereisd om als eerste het gebouw te zien en ervaren en om kennis te nemen van de wijze waarop het was aanbesteed. 

Bijzonder proces

Het hele proces van initiatief tot realisatie heeft zo’n tien jaar geduurd, maar dan heb je ook wat, blijkt uit de verhalen van de betrokkenen bij het proces. Ze vertelden hun verhaal aan de hand van onderstaande tijdlijn: 

Wat het project bijzonder maakt is de wijze van inkoop-, aanbesteding en realisatie. De hele huisvesting wordt aangeboden vanuit de principes van vaste bedragen waarbij de gebruiker zoveel mogelijk waar krijgt voor zijn geld; ook wel aangeduid als Total Cost of Ownership en Gunnen op Waarde.

 

Tien tips

In bijgevoegd document zijn de tips uitgebreider beschreven, maar in het kort:

  1. Organiseer het opdrachtgeverschap
  2. Start vanuit de inhoud
  3. Formuleer de vraag goed
  4. Denk daarbij vooruit
  5. Daag de markt uit met een goed antwoord te komen
  6. Stuur niet op prijs maar op kwaliteit
  7. Breng geld en kennis samen
  8. Zorg voor samenhang en samenwerking
  9. Dek ongewenste risico’s af
  10. En laat pas daarna los


Bijzonder gebouw

In Ulft leverde dat een gebouw op dat volgens de betrokkenen toekomstgericht is en snel en eenvoudig kan worden aangepast of uitgebreid. Het onderhoud en de energierekening zijn voor 25 jaar gegarandeerd. Het IKC heeft een eigen energieopwekking en is volledig energieneutraal. De installatie is gericht op een maximaal Fris Binnenklimaat en laag energiegebruik (een systeem vergelijkbaar met het BAOPT-systeem). Dit alles binnen de genormeerde investerings- en exploitatiebudgetten.

Bewuste keuze

Het gevolgde aanbestedings- en bouwproces is een bewuste keuze geweest van het schoolbestuur. Stichting Essentius heeft hiervoor gekozen omdat ze zo de kennis, kunde en ervaring van de markt naar binnen haalde en toch ook flexibel bleef. Ze wilde niet sturen op de laagste prijs maar op zoveel mogelijk kwaliteit, ook tijdens de exploitatiefase. John Freriks, adviseur Stichting Essentius: “Bij het IKC Ulft is de exploitatie al direct meegenomen als startpunt voor het project.”

 

Volle dag

Na de opening door de kinderen van de school, de interviews met betrokkenen door Ingrid de Moel van Bouwstenen, de verschillende verdiepende workshops en gesprekken en de afsluitende borrel ging een deel van de aanwezigen nog door naar de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Het werd een volle maar zeer nuttige en gezellige dag, zo blijkt ook uit de evaluatie. Al zijn we natuurlijk wel benieuwd hoe het gebouw en de wijze van samenwerking in de praktijk zal uitpakken. Diverse aanwezigen opperden dan ook een nieuwe excursie volgend jaar.

 

Meer info

 

 


Meedoen

Wilt u ook wijzer worden en collegiaal contact rond (duurzame) scholen? Sluit u dan aan bij ons netwerk voor:

Of stuur een mail naar nieuws@bouwstenen.nl als u mee wilt doen met een netwerk voor gemeenten rond onderwijshuisvesting.

 

Bestanden

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.