LinkedInYouTubeTwitter

Eerste energieneutrale theater

In Leiden is een aftandse gymzaal mede met behulp van de vakkennis van vluchtelingen verbouwd tot theater, maar de ambities gaan verder. Binnenkort wordt dit het eerste energieneutrale theater van Nederland.

 

Het is nauwelijks voor te stellen. Een theater staat synoniem voor avondactiviteiten met energieslurpende verlichting en een stevige klimaatinstallatie om de temperatuur onder controle te houden. Toch was energieneutraal worden de ambitie van Theater Ins Blau in Leiden. Het Bouwstenen-netwerk 'Verduurzamen Maatschappelijk Vastgoed' ging samen met Evelien Botter van de gemeente, op de fiets op onderzoek uit.

 

Gymzaal wordt succesvol theater
Enkele jaren geleden is voor een bedrag van 6 ton een oude gymzaal verbouwd tot een theater. Door veel eigen inzet en enkele vluchtelingen met vakkennis konden de kosten beperkt blijven. Inmiddels zijn er meer dan 130 voorstellingen per jaar in het 200 zitplaatsen tellende theater.

 

De breed gedragen droom
De foyer is te krap om het succes te bergen en dat is aanleiding voor uitbreiding en verbouwing. De droom ‘Wat zou het mooi zijn als we het eerste energieneutrale theater van Nederland kunnen worden’ werd een ambitie gedragen door het personeel. Met hulp van diverse instanties, waaronder verhuurder gemeente Leiden, en een crowdfundingactie zijn de benodigde middelen bij elkaar gebracht. 

 

Led-verlichting
Om het theater energieneutraal te krijgen worden de conventionele theaterlampen vervangen door led-verlichting, komen er zonnepanelen op het dak en wordt het gebouw geïsoleerd. De vervanging van de lampen is revolutionair; theatermakers en lichtmensen zijn gewend te werken met conventioneel licht. Led-verlichting in de theaterwereld vraagt een andere aanpak en opleiding van mensen om er mee te kunnen werken.

 

Besparing
De overstap leidt tot een vermindering van de energievraag van 75%. Op zich al een enorme besparing. Extra besparing ontstaat doordat een lager piekvermogen noodzakelijk is en dat scheelt weer in de kosten van de energieaansluiting.

 

Een ander belangrijk aspect is het verschil tussen vraag en aanbod in energie. Overdag doen de zonnepanelen hun werk, maar de vraag naar energie is vooral in de avonduren. Met Pure Energie is hier een contract over afgesloten, zodat gegarandeerd is dat de stroom die ’s avonds wordt afgenomen ook daadwerkelijk groene stroom is.

 

Eveline Botter, gemeente LeidenGemeentelijk duurzaamheidsbeleid
De ambities van Theater Ins Blau passen naadloos in de plannen voor verduurzaming die onlangs in de gemeenteraad van Leiden zijn vastgesteld. Zo draagt het theater samen met het vastgoedbedrijf van de gemeente bij aan een duurzamer Leiden.

 

Eveline Botter, verduurzaam in hart en nieren en als senior projectmanager bij de gemeente Leiden nauw betrokken bij dit project, deelt haar enthousiasme: "Met Theater Ins Blau zijn we aangehaakt bij een groep mensen waarvan je voelt dat er energie en passie in zit als het om duurzaamheid gaat. Hun plannen gaan verder dan de regeltjes voorschrijven. Zo hebben ze een voorbeeldfunctie voor de stad." De verbouwing is inmiddels gestart en na de zomer gaat het verbouwde theater open.

 

Meer informatie

 

Bouwstenen-activiteiten

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.