LinkedInYouTubeTwitter

Veiligheidsrisico’s onderschat

RisicomanagementGemeenten, scholen, corporaties en zorgorganisaties zijn zich niet altijd bewust van de veiligheidsrisico’s die ze lopen. Drie recente voorbeelden laten zien waar het in de praktijk om kan gaan, met alle gevolgen van dien.  

 

Het zijn voorbeelden waarbij ernstige ongelukken zijn gebeurd en extra kosten moeten worden gemaakt. Ze leren ons wat er mis kan gaan.

 

Elektocutie onder de doucheBewoonster geëlektrocuteerd
Eén in het oog springend voorbeeld dat recent weer in het nieuws was, is het voorval in Boxtel. De gemeente had daar een boerderij in eigendom die door Camelot werd beheerd. Op 24 januari 2013 werd een 20-jarige bewoonster tijdens het douchen geëlektrocuteerd en overleed hierdoor. Op 25 maart 2016 legde de rechter de gemeente en de leegstandsbeheerder een boete op van € 180.000,-. Ondanks dat de bewoners eerder melding hadden gedaan van het niet goed functioneren van de elektrische installatie, vonden zowel de gemeente als Camelot dat zij niet verantwoordelijk waren.

 

Gedoe met elektriciteit
De elektriciteitskast zag er modern uit, de ingeschakelde elektricien was niet gecertificeerd en in een interne mail van een gemeenteambtenaar stond dat het pand eigenlijk onbewoonbaar was. In de woning was al langer “gedoe met elektriciteit”. Toch vonden de gemeente en Camelot dat ze geen schuld hadden en de juiste procedures hebben gevolgd. "De elektrocutie was een opeenstapeling van domme pech”, volgens een deskundige van Camelot. Maar de rechter vond dat de gemeente en Camelot in aanmerkelijke mate nalatig zijn geweest en het huis een tikkende tijdbom was.

 

Leegstaande school in AmersfoortBrand en asbest in leegstaande school
In de avond van 7 maart 2016 ontstond er brand in een 20 jaar leegstaand schoolgebouw in Amersfoort. Het pand was door de gemeente verkocht aan woningcorporatie Portaal met als doel te slopen en er woningen te bouwen. Een grote brand waar de brandweer uit de hele regio bij betrokken was om het pand 'gecontroleerd' te laten afbranden. Tijdens de brand lagen er twee daklozen in het gebouw te slapen, die niets hadden gehoord en pas de volgende morgen werden ontdekt in een niet afgebrand deel van het gebouw. In het pand zat asbest verwerkt, dat al die tijd blijkbaar niet was verwijderd. De asbest die in het pand zat heeft zich door de brand over het terrein verspreid. De corporatie verwacht in de week van 25 april 2016 met de sloop (en de asbestsanering?) te kunnen beginnen.

 

Jongetje van dak gymzaal gevallen
Op 19 maart 2016 waren jongens in het weekend aan het voetballen op het schoolplein van basisschool de Troubadour in Rosmalen. De bal belandde op het dak van de gymzaal en een jongen van 10  jaar klom er op om de bal er af te halen. Vervolgens viel hij door een lichtkoepel op het dak 4 meter naar beneden en raakte daarbij ernstig gewond. De gemeente ‘s-Hertogenbosch is eigenaar van het pand. Woordvoerder van de gemeente: “Wij betreuren dat dit ongeval is gebeurd. Het gebeurde in het weekend. Het plein wordt dan gebruikt als openbare speelplaats. Er is dan ook geen toezicht aanwezig. Op en rond het gebouw zijn om die reden voorzorgsmaatregelen genomen. Zoals het plaatsen van veiligheidsroosters. En bijvoorbeeld haken om te voorkomen dat mensen op het dak klimmen.”

 

Dana Zijlmans, VlindarGedeelde verantwoordelijkheid
“Risicomanagement begint bij het begrijpen van de risico’s”, zegt Dana Zijlmans van Vlindar, een in hoogterisico’s gespecialiseerd bureau en kersverse partner van Bouwstenen. “Elk gebouw is uniek en kent eigen risico’s. Vallen van hoogte eist jaarlijks tientallen doden. Organisaties denken vaak dat als ze een opdracht hebben uitbesteed, ze niet verantwoordelijk zijn voor eventuele ongevallen tijdens het uitvoeren van het werk. Maar dat is onjuist. De gebouweigenaar, werkgever en werknemers zijn gedeeld verantwoordelijk.”

 

Meer aandacht voor risicomanagement

Naast veiligheidsrisico’s zijn er diverse andere typen risico's, denk aan leegstand- of exploitatierisico’s of bestuurlijke afbreukrisico's. Dat er op dit gebied nog het een en ander te verbeteren valt, daarover zijn gemeenten, corporaties en scholen het wel eens. Daarom is het ook terecht gekomen in de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2016 en onderwerp van een Bouwstenen-bijeenkomst.  

 

Bouwstenen-activiteiten

De risico's rond huisvesting en vastgoed vragen meer aandacht. Maandag 9 mei zoomen we daarom tijdens de bijeenkomst ‘Risicomanagement’ in op de praktijk bij een gemeente (Erwin van Proosdij, Enschede), een school (Byke Monsma, Amstelwijs) en een zorgorganisatie met (Anneliek van Maarsseveen, Carante). Met aandacht voor de algemene risico-aanpak, ARBO en veiligheid. Wat kunnen we van elkaar leren? Gemeenten, scholen, zorgorganisaties en corporaties zijn van harte welkom, we zien uw aanmelding graag tegemoet.

 

Risicomanagement in de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2016

 

Meer informatie

Elektrocutie in Boxtel:

Brand in leegstaande school in Amersfoort:

Val van dak in Rosmalen:

Overig:

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.