LinkedInYouTubeTwitter

Renovatie niet kostenneutraal

Green Deal ScholenDat de renovatie van scholen gefinancierd kan worden uit besparingen op energie en onderhoud, is onjuist. Zonder extra financiering is er een gat van ongeveer 50%, dat door innovatie kleiner kan worden.

 

Dat blijkt bij navraag naar aanleiding van een artikel in FMM van 20 januari 2016. Daarin stelt Olivier Lauteslager, projectleider van het programma Scholen vol Energie (een krachtenbundeling van de Green Deal en Energiesprong), dat met de inzet van de ‘oude energie- en onderhoudsrekening’ een substantieel deel van de businesscase kan worden gemaakt.

 

Olivier LauteslagerOptimistische blik

Navraag leert dat het wat genuanceerder ligt. Lauteslager: “Het kan nu nog niet, maar op termijn misschien wel.” Hij baseert zijn optimistische blik onder andere op de ervaringen in de woningsector waar inmiddels 500 woningen volgens het concept Nul op de Meter zijn gerealiseerd. “Je ziet daar een steile innovatiecurve. Daar is de aanvankelijke renovatietijd van tien dagen teruggebracht naar één dag en zijn de renovatiekosten gehalveerd.”

 

Stevige ambitie

Het is de ambitie om in tien pilotprojecten met scholen dezelfde innovatie uit te lokken. Dit jaar vijf en volgend jaar weer vijf. Daarbij wordt verwacht dat circa 50% van de benodigde investeringskosten terugverdiend kan worden via besparing op de energie- en exploitatiekosten. Op termijn zal dat meer kunnen zijn.

 

Kinderziektes

Overigens kent het Nul op de Meter-concept, naast successen, ook nog wat kinderziektes. Tilburgse huurders kwamen recent in het nieuws (Volkskrant, 24 januari 2016) omdat ze hun gerenoveerde woning niet meer warmgestookt kregen, terwijl ze wel de energiekosten moesten betalen zoals ze gewend waren vóór de renovatie. De renovatie bracht niet wat hen beloofd was. Een ervaring om van te leren.

 

SchoolbordWie betaalt de andere helft?

De initiatiefnemers hebben gemeenten gevraagd de overige 50% van de pilots te betalen. Een aantal is niet zo happig. Het is in principe niet hun taak en daarbij vrezen ze dat als ze meedoen met één project, ook andere scholen op de stoep staan voor een financiële bijdrage. Daarbij zit het niet in de financiële planning en kan er niet zomaar geld bij gemeenten voor worden vrijgemaakt, is ook de ervaring van deelnemers aan het Bouwstenen-netwerk rond verduurzaming. 

 

Beter dan nieuwbouw

Volgens School vol Energie is renoveren van de bestaande voorraad veel beter dan niets doen of wachten op nieuwbouw. Lauteslager; “Met renovatie kun je meer bereiken tegen lagere kosten.” Dit standpunt wordt gedeeld door Mireille Uhlenbusch van HEVO. Volgens haar is nieuwbouw zo'n anderhalf tot tweemaal duurder dan renovatie. Dat renovatie kostenneutraal zou moeten kunnen worden uitgevoerd is geen realistisch uitgangspunt. Ook nieuwbouw kost geld. Maar dat geld moet er wel zijn. 

 

Bundelen van pilots

Door de pilots te bundelen in een gezamenlijke uitvraag, zou er een interessante kans voor marktpartijen kunnen ontstaan, aldus Olivier Lauteslager: “Dat stimuleert duurzame innovatie. Op die manier hebben we straks een betaalbare, opschaalbare propositie voor energieneutrale scholen.” De wijze van financiering ligt overigens nog niet vast. Dat kan via een bank, een pensioenfonds of eventueel via de aannamer (denk aan Esco's). Parallel aan de pilots is de financiering onderwerp van nadere studie.

 

Meer informatie

 

Bouwstenen-activiteiten

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.