Gemeenten en corporaties willen leegstaande scholen, buurt- en verzorgingshuizen bewoonbaar maken voor vluchtelingen met verblijfsvergunning. Als de samenwerking lekker loopt, kan dat snel geregeld worden.
Belangrijk is dat partijen willen en bekend zijn met de mogelijkheden. Dat is lang niet altijd het geval.
Locaties niet altijd goed in beeld
Zo hebben partijen niet altijd goed zicht op de leegstand in het publieke domein. Zolang de huur wordt betaald of het pand gedeeltelijk wordt gebruikt, is extra inspanning en creativiteit nodig om de lege of leeg te maken gebouwen te identificeren. Zo werd in Amersfoort bijvoorbeeld het oude ziekenhuis door de gemeenteraad als mogelijke optie geïdentificeerd. De panden stonden al op de sloopnominatie, maar die is wellicht nog uit te stellen. Ook door functies samen te voegen kunnen panden worden vrijgespeeld.
Onbekendheid met de procedures
Daarbij is er ook nog veel onbekendheid met de procedures en het Expertteam Transformatie, blijkt uit onderzoek onder gemeenten. In principe is het sinds november 2014 mogelijk binnen acht weken een vergunningsprocedure te doorlopen voor een uitbreiding of transformatie die afwijkt van het bestemmingsplan. Ook krijgen corporaties korting op de verhuurdersheffing indien ze woningen realiseren in bestaande panden. Op deze wijze wordt door het Rijk gestimuleerd dat eerst oude panden worden getransformeerd.
Gemeenten aan de lat
Voor de huisvesting van vluchtelingen die in Nederland mogen blijven (vergunninghouders of statushouders) staat niet de COA, maar gemeenten aan de lat. Ze krijgen daarvoor op basis van de Huisvestingswet twee keer per jaar door het Rijk een taakstelling opgelegd. Gemeenten slagen er lang niet altijd in om met hun partners (met name woningcorporaties) deze huisvestingsopgave te realiseren. Veel gemeenten lopen achter op hun taakstelling.
Meer informatie
- Zoetermeer: 'Zoetermeerse opvanglocaties te klein' voor noodopvang maar wellicht niet voor huisvesting vergunninghouders? (AD, 15 september 2015)
- Eemland: 'Vang vluchtelingen op in lege ziekenhuizen' (Dichtbij, 4 september 2015)
- Nieuwsbericht 'Vastgoed voor vluchtelingen' (Bouwstenen, september 2015)
- Nieuwsbericht 'Snelle procedure transformatie maatschappelijk vastgoed' (Bouwstenen, mei 2015)
- Artikel ‘Transformatie steeds makkelijker’, afkomstig uit de publicatie Maatschappelijk vastgoed in de etalage’ (Bouwstenen, december 2014)
- De publicatie ‘Maatschappelijk Vastgoed in de Etalage’, om door te bladeren of te downloaden (Bouwstenen, december 2014)
- Meer informatie is ook te vinden op de pagina 'Herbestemmen, transformeren, renoveren' van Bouwstenen.
- Achterstand van gemeenten bij realiseren taakstelling huurwoningen.
- Onderzoek onder gemeenten naar behoefte aan en ervaring met BZK Expertteams Kantoortransformatie Eigenbouw (Motivaction, 11 december 2014).
Reactie toevoegen