LinkedInYouTubeTwitter

Vergunninghouders onder dak

Transformatie maatschappelijk vastgoed naar woningen Gemeenten en corporaties willen leegstaande scholen, buurt- en verzorgingshuizen bewoonbaar maken voor vluchtelingen met verblijfsvergunning. Als de samenwerking lekker loopt, kan dat snel geregeld worden.

 

Belangrijk is dat partijen willen en bekend zijn met de mogelijkheden. Dat is lang niet altijd het geval.

 

Locaties niet altijd goed in beeld

Zo hebben partijen niet altijd goed zicht op de leegstand in het publieke domein. Zolang de huur wordt betaald of het pand gedeeltelijk wordt gebruikt, is extra inspanning en creativiteit nodig om de lege of leeg te maken gebouwen te identificeren. Zo werd in Amersfoort bijvoorbeeld het oude ziekenhuis door de gemeenteraad als mogelijke optie geïdentificeerd. De panden stonden al op de sloopnominatie, maar die is wellicht nog uit te stellen. Ook door functies samen te voegen kunnen panden worden vrijgespeeld.  

 

Onbekendheid met de procedures

Daarbij is er ook nog veel onbekendheid met de procedures en het Expertteam Transformatie, blijkt uit onderzoek onder gemeenten. In principe is het sinds november 2014 mogelijk binnen acht weken een vergunningsprocedure te doorlopen voor een uitbreiding of transformatie die afwijkt van het bestemmingsplan. Ook krijgen corporaties korting op de verhuurdersheffing indien ze woningen realiseren in bestaande panden. Op deze wijze wordt door het Rijk gestimuleerd dat eerst oude panden worden getransformeerd.

 

Gemeenten aan de lat

Voor de huisvesting van vluchtelingen die in Nederland mogen blijven (vergunninghouders of statushouders) staat niet de COA, maar gemeenten aan de lat. Ze krijgen daarvoor op basis van de Huisvestingswet twee keer per jaar door het Rijk een taakstelling opgelegd. Gemeenten slagen er lang niet altijd in om met hun partners (met name woningcorporaties) deze huisvestingsopgave te realiseren. Veel gemeenten lopen achter op hun taakstelling. 

 

Meer informatie

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.